На руската Централна банка вероятно ще й се наложи да пусне машината за печатане на пари, смятат финансови експерти, цитирани от специализирания сайт Finanz.ru.

ЦБ просто няма друг изход, освен да увеличи кредитния лимит на Агенцията за застраховане на вложенията (АЗВ).

Това ще стане факт, след като вчера "Югра" - една от най-големите руски банки, премина под временното външно управление на АЗВ. Администрацията бе въведена от ЦБ за срок от 6 месеца.

"Югра" е една от 30-те най-големи по размер на активите банки. Тя влиза в топ 20 по размер на привлечени средства от населението.

Наложен е мораториум върху удовлетворяване исковете на кредиторите на "Югра" във връзка с нестабилното й финансово положение.

Фалитът на "Югра" може да се окаже най-скъпият в руската история. Към 1 юни в трезорите на банката е имало 181,3 милиарда рубли (близо 2,7 милиарда евро).

Малко по-късно зам.-председателят на централната банка Василий Поздишев обяви, че застрахователната отговорност на ЦБ и фонда за гарантиране на влоговете достига 170 милиарда рубли (2,48 милиарда евро). Изплащането им трябва да започне не по-късно от 24 юли.

Досегашният рекорд са 35 милиарда рубли (503,6 милиона евро), изплатени на вложителите в "Мастер-банк".

"През последните месеци имаше признаци, че отчетите, които ни предоставяше "Югра", са недостоверни", каза още Поздишев.

Имало и сигнали за възможно изнасяне на средства и манипулации с депозити. От април 2016 г. "Югра" е в ограничителен режим за привличане на средства от физически лица. За да заобиколи бариерата обаче, ръководството е правело някои вложители акционери с по една акция.

"Банка "Югра" отчиташе, че създава резерви, а всъщност ги разформироваше. Правеха се и сделки с финансови инструменти, от които се отчитаха сериозни приходи, но се съмняваме, че това са само технически операции“, допълни Поздишев.

"Югра" преживя главоломен възход. Само за три години от 272-ро място по размер на активите попадна в топ 35. Това се случи през 2015 г.

Тогава банката формално бе собственост на 12 физически лица. Запознати с банковия сектор обаче твърдят, че фактически става дума за Юрий и Алексей Хотини. След няколко предупреждения от ЦБ за въвеждане на ред в акционерната структура най-накрая през януари 2016 г. Алексей Хотин се появи като акционер и сега той контролира мажоритарен дял чрез швейцарската Radamant Financial AG. От два месеца насам ЦБ е предупреждавала "Югра", че трябва бързо да попълни капитала си с до 50 милиарда рубли (772 милиона евро), но това не е направено.

Макар при "Югра" да става дума за особено големи размери, АЗВ вече е с пресушени запаси, отбелязва Нюз.Ру. Тя няма нужните 170 милиарда за компенсиране на вложителите в "Югра".

Само в периода от януари до май са настъпили 22 подобни случая. В резултат от фондовете на АЗВ на вложители били изплатени 110 милиарда рубли (1,58 милиарда евро). Предстои оттам да бъдат изплатени още 20 милиарда рубли (288 милиона евро). Същевременно във фондовете на АЗВ постъпили едва 61,3 милиарда рубли (882 милиона евро).

ЦБ е готова да налее допълнителни пари във фонда на АЗВ, заяви Василий Поздишев. Но това явно ще бъде свързано с пемчатането на пари.