„Членове на рокерския клуб „Нощни вълци – София” почистиха паметника на Съветската армия”, съобщи снощи руската държавна информационна агенция ТАСС.

Проверка на Клуб Z установи, че наистина появилият се на 30 юни тази година надпис „БКП са терористи” е почистен. Той бе изписан с червена боя точно върху златистите букви „На съветската армия освободителка от признателния български народ”.

Рокерите-русофили са се похвалили пред ТАСС за „терористичния” надпис, но не са почистили другите надписи върху паметника. От едната му страна – само на два метра от „БКП са терористи” – под скулптурната композиция, с черни букви стои „Боли ме фара”. Той е налице дори преди другия надпис.

ТАСС цитира Денчо Златанов като президент на мотоклуба:

Със собствените си ръце почистихме паметника на Съветската армия от надписите”.

Паметникът обаче е само частично почистен.

„Днес паметникът на Съветската армия се намира в такъв вид, в какъвто трябва да бъде винаги, да напомня за Съветската армия – освободителка, която ни е освободила всички от фашизма”, казва Златанов.

Той казал още пред ТАСС, че членовете на мотоклуба са участвали в похода „Пътя на победата – към Берлин”.

Поредният надпис върху паметника предизвика реакция от Министерството на външните работи на Русия. Говорителката Мария Захарова лично призова общата история на България и Русия да бъде уважавана.