18 години, 2 месеца и 21 дни е продължило дело за собственост на недвижими имоти в идеалния център на София, намиращи се на една от преките на бул. "Витоша". Друго дело - за възстановяване на собствеността върху 32 дка в спортен парк "Дианабад", пък е продължило 13 години, 9 месеца и 27 дни. Това става ясно от публикувани от Инспектората на ВСС данни след заявления от граждани за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата им в разумен срок.

Сред фрапиращите случаи има: 11 години, 3 месеца и 4 дни съдебен спор за два имота във вилна зона в полите на Витоша, а дело за възстановяване на владението върху апартамент в жк "Младост" отнело 10 години, 6 месеца и 21 дни.

Въпросното дело от над 18 г. за собственост на една от преките на бул. „Витоша” е сред 52-те основателни заявления за забавени граждански, търговски и административни дела.

На 18 януари 1996 г. девет граждани подават в Софийския градски съд (СГС) искове с правно основание по Закона за собствеността (ЗС) – „собственикът може да иска своята вещ от всяко лице, което я владее или държи, без да има основание за това”. Те искат да им се предаде владението на бивши гаражи в сутерена и партера на сграда, представляващи магазин за мебели и включващ изложбена зала, магазин, два склада и два гаража. Производството се е развило на три съдебни инстанции и е приключило с окончателно решение на 28 юни 2016 г.

Производството пред СГС е продължило 6 години, 9 месеца и 15 дни. Проведени са общо 14 заседания, насрочвани през периоди от 3 до 7 месеца. Въззивното производство пред САС е отнело приблизително 6 години, като са проведени 13 заседания, също насрочвани през интервали от 3 до 7 месеца.

Освен това с решение от 2011 г. ВКС е отменил друго свое влязло в сила решение от 2009 г. и потвърденото с него въззивно решение, така че в крайна сметка делото е върнато за ново разглеждане на друг състав на САС. Това е забавило производството с близо 5 години, тъй като разглеждането му тепърва е започнало пред въззивната инстанция.

При проверките, извършени в периода 1 януари – 31 март 2017 г. на заявления за забавени производства, Инспекторатът към ВСС установи още три дела за собственост, решени извън разумния срок. 
13 години, 9 месеца и 27 дни е продължило производство за възстановяване на собствеността върху 32 дка ниви, градини, цветарници и 10 сгради и съоръжения в спортен парк „Дианабад” в София, отчуждени през 1948 г.

11 години, 3 месеца и 4 дни е продължил друг процес по искове с правно основание чл. 108 от ЗСВ, предявени от петима ищци срещу седем ответници за два имота с площ  от 834 кв. м и 886 кв. м във вилна зона в полите на Витоша.

Друго производство по искове с правно основание чл. 26 и 59 от Закона за задълженията и договорите и чл. 108 от ЗС е продължило 10 години, 6 месеца и 21 дни. Делото е за възстановяване на владението върху апартамент в софийския жк „Младост” и за заплащане на 4000 лв. обезщетение за незаконното му ползване, е разглеждано на три съдебни инстанции, като във въззивната и касационната по два пъти от различни състави.