Президентът Доналд Тръмп и бившата "първа дъщеря" на Щатите Челси Клинтън кръстосаха шпаги в туитър. Поводът - редно ли е президентът на САЩ да отстъпи мястото си на дъщеря си Иванка, както това стана по време на форума Г-20 в Хамбург.

"Помолих Иванка да ме замести. Това е напълно стандартно. Ангела М се съгласи", написа вчера в социалната мрежа държавният глава.

След малко Доналд добави:

"Ако Челси Клинтън би помолила да смени майка си, докато нейната майка предава нашата страна, то онези, които пускат фалшиви новини, щяха да избухнат с викове: "Челси президент!"

Челси, която беше на 12 години, когато баща й Бил беше президент, му отвърна:

Челси Клинтън.

"Добро утро, господин президент. Нито моята майка, нито баща ми биха ме помолили когато и да било да ги заместя. Вие предавали ли сте нашата страна? Надявам се - не".

Както е известно, Иванка за кратко смени баща си и зае него и зае неговото място на форума Г-20 в Хамбург. Това стана в събота, когато Доналд Тръмп, напусна заседанието, посветено на Африка, заради срещата си с президента на Индонезия. Така Иванка се оказа до премиерката на Великобритания Тереза Мей и до президента на Китай Си Цзинпин.

Освен, че замести баща си, Иванка имаше и други прояви в Хамбург.

Както коментира кореспондентът на Би Би Си, този случай може да бъде определен като безпрецедентен. Иванка се води съветник на президента и има кабинет в Белия дом. Но все пак, ако се налага някой да замества държавния глава, това би трябвало да е някой от делегацията с по-висок ранг от нейния.

Постъпката на Тръмп и Иванка предизвика остри реакции и негодувание в социалните мрежи, съобщава Би Би Си. Първо тя не е допринесла с нищо за дискусията по проблемите на здравеопазването и миграцията в Африка. И второ, САЩ все още са република, а не монархия, в която дъщерята може да замества баща си.

Представителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че туитът на Доналд Тръмп не бил атака срещу Челси, нито срещу семейство Клинтън, по-скоро " това било отговор на възмутителните нападения срещу старши съветник в Белия дом".

"Трябва да сме горди с г-жа Тръмп. Ако тя бе с друга фамилия, сигурно щяха да я възхваляват, а не да я нападат", коментира Сандърс.

Челси Клинтън често критикува в сициалните мрежи настоящия президент и политиката на неговата администрация. Въпреки политическото съперничество на техните семейства, Челси и Иванка, които са съответно на 37 и 35 г., доскоро говореха, че са "много добри приятелки".