Забраната да се носят на публични места религиозни дрехи, закриващи частично или изцяло лицето, не нарушава човешките права. Това реши днес Европейският съд за правата на човека в Страсбург.

Казусът е повдигнат от мюсюлмани от Белгия, които съдят страната още откакто там бе наложена подобна забрана през 2011 г. Споредбелгийката Самиа Белсасеми и мароканката Ямина Усар, двете били поставени пред тежък избор - да спрат да носят важния за тях от религиозна гледна точка никаб или да не излизат от дома си. Белсасеми избрала първото, а Усар - второто.

Според съдиите забраната има за цел да гарантира идеята за "съвместен живот" и "защита на правата и свободите на другите". Дни по-рано евросъдиите отсъдиха подобен казус още от 2008 г, когато три белгийски общини за пръв път забраниха покривалата за лице на публични места.

Наскоро съда в Страсбург потвърди и че забрана да се носят религиозни символи на работното място също не е непременно дискриминативна практика.

Макар все още да няма български мюсюлмани, които да съдят страната ни заради забраната за бурките, приета като закон миналата година, по всичко личи, че Европейският съд не би отсъдил в тяхна полза.