Русия е готова да експулсира 30 американски дипломати и да конфискува държавна собственост на САЩ на своя територия в отговор на санкциите на Вашингтон. Това заявиха източници от руското външно министерство, цитирани от "Известия".

През декември 2016 г. администрацията на Обама експулсира 35 руски дипломати от Вашингтон и Сан Франциско и наложи санкции на девет физически и юридически лица включително, сред които Главното разузнавателно управление (ГРУ) и Федералната служба за сигурност (ФСБ). Мерките бяха предприети като отговор на предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ.

Анонимен руски дипломат е заявил пред "Известия", че Русия може също да конфискува вила близо до Москва, собственост на САЩ, и склад в столицата.

Барак Обама наложи санкциите срещу Русия, след като хакерска атака доведе до изтичане на хиляди имейли на Демократическата партия. Атаката, смятана за дело на руските власти, е насочена към дискредитиране на Хилъри Клинтън, кандидат на партията за президент.

Според "Известия" президентът Владимир Путин повдигнал въпроса за санкциите пред колегата си Доналд Тръмп на срещата им по време на форума на Г-20 в Хамбург. Американският президент обаче не е представил план за решаване на кризата.

В САЩ се води разследване за вероятна намеса на Русия в президентските избори в полза на Доналд Тръмп.