Борис Джонсън обвини Европейския съюз в изнудвачество, съобщи в. "Дейли телеграф".

Британският външен министър определи като изнудване настояванията на представители на ЕС за това Обединеното кралство да изплати 100 млрд. евро преди развода си с Брюксел.

"Смятам, че сумите, които видях са изнудвачески и стремежите на Брюксел са обречени на провал", заяви Джонсън пред Камарата на общините.

Отговаряйки на въпросите защо правителството няма детайлен план за Брекзит без сделка между ЕС и Лондон, Джонсън каза, че страната му ще сключи "страхотна сделка".

Цената на раздялата за Обединеното кралство се формира от няколко елемента. Гласуваният бюджет на ЕС до 2020 година, подкрепен от Великобритания, задължава Лондон да допринася за него и една година след Брекзит, който е насрочен за 2019 г. Други пера в сметката задаваща се за кралството са пенсионната издръжка на брюкселска администрация назначена с участитето на Лондон, както и сумите нужни за реалокацията на европейски институции намиращи се във Великобритания. 

До момента, в Брюксел се говори за различни сметки за Брекзит, като цифрите варират между 40 и 100 млрд. евро. Въпреки изразеното недоволство у британците, на "Даунинг Стрийт" вече приемат, че плащането е неизбежно.