Разсекретената стенограма от срещата при президента за КТБ е като "поредната кардиограма на една тежко болна демокрация, която никой не се опитва да спаси". Тази теза изказват в своя позиция от "Да, България".

Според тях публикуваният разговор сочи, че демокрацията у нас е фасадна. 

"Изрази от типа на „да се успокоят хората и медиите“, „ние сме под ударите на общественото мнение“, „ще се изправят срещу нас митинги, протести…“, „как ще го продадем… на българската общественост“ са не само откровено цинични, но и показателни за мотивацията на политическата класа на статуквото", пишат хората на Христо Иванов.

В становището се подчертава още, че причините за банковата криза са много по-назад във времето и за тях вина носят не само правителствата на Борисов и Орешарски - "това поведение обхваща поне четири български правителства от най-новата ни история и съпътстващите ги регулатори."

Според "Да, България" е абсурдно да се признава, че има неизпълнение на банковия надзор, но да не се търси отговорност от управителя на БНБ Иван Искров, който е бил "оставен да се оттегли спокойно и в удобен за него момент".

"Развитие, всъщност, напълно логично, предвид репликата на Бойко Борисов: „Приятел си ми, знаеш.“", отбелязва се в позицията.

От Движението подчертават, че е видно избягването на "слонът в стаята" - депутатът от ДПС Делян Пеевски, който никой не споменава.

"Именно неговите „твърдения“ за подготовка на убийството му от страна на Цветан Василев бяха официалният старт на финалния щурм срещу „КТБ“ (н) и Василев от страна на медии, прокуратура и превзетите държавни институции", отбелязват те.

Според тях няма нито ясна и консистентна реакция на иституциите, нито някой, който да продължава ясно разследването. Поради факта, че покрай аферата потънаха над 3 млрд. лв., които още не са проследени, от "Да, България" настояват за следното:

  • настояваме за максимално бързо оздравяване на регулаторната среда – освен по-принципно структуриране на работата и отговорностите в БНБ, КФН, КЗК, това включва и влизане в Европейския банков съюз, както и присъединяване към Еврозоната – заявки, потвърждавани през години, чиято реализация обаче все още остава в бъдеще неопределено време;
  • настояваме за съзнателен и фундаментален отказ от безполезните чисто политически, назначения в държавните регулатори, както и за отстояването на експертно начало, публичност и прозрачност при избора на членовете на регулаторните органи;
  • настояваме за пълна прозрачност на работата по събиране на източените пари на „КТБ“ (н) – активни мерки по осребряване на масата на несъстоятелността на „КТБ“ (н), както и привличането на международни експерти за проследяване и разследване на раздадени пари към „кухи“ фирми, свързани с бившата банка или нейните бизнес партньори;
  • настояваме за създаване на буфери във финансовата система на България, които да могат да поемат бъдещи сътресения от типа на „КТБ“ (н) – предвид изпразнения Фонд за гарантиране на влоговете в банките.