Административният съд на София-град обяви за нищожно издаденото от главния архитект на "Лозенец" разрешение за строеж за частично надстрояване на конгресния център на хотел "Маринела". Производството бе образувано по протест на Софийската градска прокуратура.

От решението на съда става ясно, че архитектът на район "Лозенец" не е имал правомощията да издаде атакуваното разрешение и да одобри строителните книжа на строеж от втора категория, какъвто обект се явява хотел "Маринела", съобщиха от прокуратурата.

От представените от фирмата на Маринела Арабаджиева ВГ АД документи пред главния архитект на район "Лозенец" "Маринела" е представена като сграда от четвърта категория. Това обаче не отговаря на истината, тъй като на базата на тези документи част от сградата е отделена и е представена не като цял хотелски комплекс, а като надстрояване на едноетажна нежилищна сграда – казино.

Според съда става въпрос за една сграда и по този начин хотелският комплекс попада под втора категория и не е от правомощията на архитекта на район "Лозенец" да издаде разрешително за строеж.

Бизнесменът Ветко Арабаджиев купи бившия Японски хотел през лятото на 2014 г. за около 50 млн. евро. В началото на 2016 г. Съюзът на архитектите и Камарата на архитектите се обявиха против надстрояването на ниската част на хотела. Те определиха този акт като посегателство върху един от шедьоврите на японския архитект Кишо Курокава. Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа. Въпреки това Арабаджиев продължи с надсторяването и то бе спряно чак след намесата на прокуратурата.