Тричленен състав на Апелативен съд–София публикува мотиви по присъдата срещу бившия депутат от ДПС и ромски лидер Бат' Сали. Наказанието на Александър Методиев за противозаконно пречене на орган на власт да изпълни задълженията си и хулиганство остава 6 месеца лишаване от свобода условно с 3 г. изпитателен срок и обществено порицание. САС обаче отменя наложената от първа инстанция глоба от 3000 лв., която заменяше наказателната отговорност в частта за хулиганство.

Става въпрос за издънките на двукратния депутат от ДПС в Костенец. Том тай разиграва патрул на КАТ, избяга от опит за проверка (и санкция), след което се върнал и с депутатска карта заплашвал полицаите, че "ще се видят цивилни".

Всичко това станало, след като многократно звънял на шефа на РПУ-то, опитал да изиска на униформените отчет какво са работили през деня, а цялата им "вина" била, че спрели микробус, в който се возел "ромският отбор по футбол", да го проверяват за лични документи.

Част от живописните свидетели в подкрепа на обвиняемия по време на делото в СГС.

"Тричленният апелативен състав приема, че депутатът е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – като демонстративно пристигнал на мястото на извършване на проверката и съставянето на АУАН (казано просто - акт, б.р.), намесил се неправомерно в процедурата по съставяне на АУАН и афиширал показно и заплашително положението си на депутат, държал се с полицаите –  В. С., С. П. и Ю. А., грубо, арогантно и цинично, назидателно ги питал защо съставят актове на „неговите хора”, с действията си демонстрирал неуважение към полицейските служители и незачитане на обществения ред, грубо и на висок тон им поискал отчет за цялостната дейност през дежурството, както и да му представят всички актове, които са съставили до момента, заплашил ги, като им казал: „Ще ви уволня и след три дена ще се видим цивилни.”

Прокуратурата искаше утежняване на положението на подсъдимия, като наказанието за пречене на орган на властта да бъде увеличено от шест месеца на 1 г. лишаване от свобода и да бъде отменено приложението на чл. 78а от НК - който превръща наказателната отговорност в административна, т.е. в глоба.

От САС постановяват, че колегите им от първата инстанция са допуснали нарушение на материалния закон, игнорирайки разпоредбата, според която в случай на множество престъпления, какъвто е и настоящият, деецът не бива да бъде освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание за някое от тях.

А как функционира държавата може да се извади нелош извод от този пасаж от установените от съда факти:

"След като подсъдимият не спрял на подадения му знак със стоппалка, свидетелят С. П. (катаджия, б.р.) се свързал с дежурната част на РУ на МВР, продиктувал номера на автомобила и поискал справка за него. От дежурната част им съобщили, че лекият автомобил не се издирва и е собственост на фирма. Тримата свидетели продължили да изпълняват служебните си задължения на КПП, като коментирали помежду си, че от свои колеги са чули, че през района им доста често преминава автомобил с посочения номер, който се управлявал от народния представител Александър Методиев, известен като „Бат' Сали”.

Присъдата е потвърдена в останалата й част и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.