Призоваваме министър-председателят да изиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Това заявиха днес на трибуна в парламента депутатите от БСП.

"Този човек е заплаха за демокрацията и защитата на гражданските ни права. Отстраняването му от този пост вече не е нужно само за да функционира нормално МВР, а и защото неговата позиция не съответства на заемания отговорен пост като гарант за сигурността и правата на гражданите", заяви депутатът от левицата Красимир Янков.

И поясни, че повод за това е решението КАТ да проверяват за неплатени глоби не само шофьора, но и пътниците на всеки спрян от тях автомобил. Според БСП това няма как да се прикрие зад оптимизиране на работата на контролните органи за връчване на фишове.

"По същество това е полицейщина. Полицейщина, която ще установява кой, с кого и кога пътува и данните от проверката ще се регистрират от системата", каза още Янков.

И цитира коментар на министър Радев преди дни, който бе по повод фалшивата новина за това, че ГДБОП планират да шпионират социалните мрежи и чат-програмите на мобилните ни устройства:

"Колкото повече ни следят, слушат законно, толкова по-добре, защото ще хванат лошите, тези, които ни искат лошото. Може би някакви радикални елементи или бъдещи терористи", каза тогава Радев.

"Представите на този човек за ред и законност явно не кореспондират с конкретни законови правомощия, а фриволно се интерпретират", коментира Янков.

Според него това не е първият път, в който ГЕРБ се опитва чрез свои кадри или "безумни импровизации на законотворчество" да се сдобие с инструмент за натиск и контрол над гражданите. И даде за пример както огромния брой подслушвания от времето, когато Цветан Цветанов беше в МВР, така и опита да се дадат на Военна полиция правомощия, които според БСП щели да я превърнат във "второ МВР".

"Призоваваме министър-председателя на изиска оставката на министър Радев, преди това да се случи заради обществен натиск и в резултат на основателните недоволства на служителите от МВР", обобщиха от левицата.