Софийският градски съд (СГС) постанови прокуратурата да плати рекордно обезщетение от 300 000 лв. на съдия Петър Сантиров, съобщава "Правен свят". Обезщетението е заради претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение по делото за подкуп, по което той беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов (делото, наричано често "Абсолютен престъпник", по израза на острието на прокуратурата Роман Василев, с което кара Цонев да падне на колене, б.р.).

Сантиров заведе делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) през миналата година и искът му беше за 500 000 лева. Отделно той води дело и срещу бившия следовател Петьо Петров, който пък беше основен свидетел на държавното обвинение по делото за подкуп. Сантиров иска от Петров 100 000 лева, но делото още не е приключило на първа инстанция, като СГС предложи на двамата да се спогодят, припомня правният сайт.

В началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно тримата подсъдими по шумното дело за корупция, в което те бяха и зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. В решението на ВКС се казваше, че делото е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров, по-късно и шеф на столичната следствена служба.

Освен рекордното обезщетение за неимуществени вреди прокуратурата е осъдена да плати на Сантиров и почти 40 000 лева за имуществени вреди. Те са разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период. Държавното обвинение трябва да плати и над 7700 лева на Сантиров за адвокатско възнаграждение.

Решението на съдия Невена Чеуз от СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Дело по ЗОДОВ срещу прокуратурата заради незаконното обвинение в корупция води и бившият военен министър Николай Цонев. В началото на годината на първа инстанция градският съд му присъди обезщетение от 50 000 лева за претърпени неимуществени вреди и още 8400 лева за имуществени.

По друго дело, водено в ЕСПЧ в Страсбург, Цонев се съгласи на споразумение с държавата за пари.

Заради бруталния арест на финансиста Тенчо Попов пък България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург да му плати обезщетение от 14 000 евро.

Бвшият зам. градски прокурор на София Роман Василев подаде в един ден оставка от всички постове и като магистрат изобщо след разцеплението в тандема Делян Пеевски - Цветан Василев. Водещият куп "ювелирни" акции като "Костинброд", "Тефтерчетата на Филип Златанов" и пр. напусна системата, за да се занимава с научна дейност, и никой не го спря.

С активното съдействие на ВСС и главния прокурор Цацаров Пепи Еврото също напусна като магистрат, без да му бъде търсена отговорност за нищо. Все още във ВАС се чакат дела, с които хора като бившия правосъден министър Христо Иванов опитаха да осуетят излизането му с всички полагаеми обезщетения.

Междувременно от сайта "Дневник" се разбра, че той се е оженил за Любена Павлова - лидер на "План Б", и двамата ненаситно си прехвърлят имоти.

"План Б" е "сдружение на млади хора", което се впусна в яростна защита на главния прокурор Цацаров, громейки систематично всички негови опоненти. От "План Б" заваляха сигнали срещу Христо Иванов, Лозан Панов, члена на ВСС Калин Калпакчиев, които прокуратурата услужливо отработваше.