Реджеп Ердоган заяви, че Европейският съюз губи времето на Турция, в интервю пред Би Би Си.

Турският президент изтъкна, че ако 28-те откажат членство на Турция, страната ще бъде спокойна, тъй като ЕС не им е необходим.

Ердогоан подчерта, че мнозинството турци вече не желаят членство в ЕС и намират подхода на Брюксел за нечестен.

"Въпреки всичко това ние ще продължим да сме честни с Европейския съюз още малко време", допълни турският държавен глава.

Ердоган говори пред Би Би Си почти година след опита за военен преврат в страната му на 15 юли 2016 г. По време на пуча загинаха почти 260 военни и цивилни, като оттогава насам Турция е в режим на извънредно положение. Според мнозина анализатори Ердоган се възползва от правомощията си в ситуацията, за да репресира политическите си опоненти. До момента над 50 000 души са били арестувани, а 140 000 уволнени по обвинения за връзки с Фетхуллах Гюлен. 

Ердоган отрече твърденията, че в турските затвори се намират над 150 журналисти. "Само двама истински журналисти са в затвора сега", твърди президентът. Според Комитета за защита на журналистите обаче Турция е на първо място по брой журналисти в затвора. 

В отговор на въпрос за причините Анкара да застава зад Катар в разразилата се дипломатическа криза в Персийския залив, Ердоган заяви, че страната му насърчава диалог и мир в региона, защото "Турция никога не подкрепя убийствата на мюсюлмани от мюсюлмани".