Война в най-големия съд в страната - Софийския районен, придобива с часове нови мащаби, след като новият и.ф. шеф, сложен там в блиц-режим от ВСС - Стефан Милев, предприема стъпка по стъпка акции срещу стария - Методи Лалов.

От съда току що пратиха прессъобщение за проверка на Агенция за държавна финансова инспекция, приключила на 13 юни. Одитът е бил с обект "редица обществени поръчки", проведени през 2015 – 2016 г., т.е. - по времето на предишния ръководител, който напусна с гръм и трясък след като два пъти изведе съдиите нап ротест пред ВСС.

Реакцията е мълниеносна, а самите върхове на правоохранителната система явно са се задвижили, става ясно още от съобщението на съда, ръководен сега от доскорошния прокурор Милев:

"... Констатациите на АДФИ относно проведената обществена поръчка и сключения договор с дружеството „Дилекс" ООД за доставка на копирни, принтиращи и сканиращи устройства в сградата на СРС в гр. София, бул. „Цар Борис ІІІ", № 54. Инспекцията е установила, че в нарушение на Закона за обществените поръчки, при формулиране на параметрите на обществената поръчка необосновано е било ограничени участието на потенциални кандидати и е предоставено предимство на други такива.

Подробните мотиви на проверяващите са отразени в цитираната част на доклада, която и.ф. председателят на СРС е изпратил на вниманието на Софийската градска прокуратура във връзка с образувана по същия случай прокурорска преписка", става ясно от съобщението на съда.

Клуб Z вече писа за купчината неудачи, които се стовариха на главатана Методи Лалов, след като той така и не намери общ език с ВСС.

Лалов написа в профила си във фейсбук още през май, че ДАНС работи срещу него по разпореждане на СГП - по сигнал на няколко служителки.  Преди това ВСС подготви дисциплинарка срещу него, именно засягаща и обществените поръчки за копирни машини.

"Дойде моментът и.ф. Милев да ме предложи за уволнение. Това вече преминава всякакви граници. Прилича на война, при която не се спазват елементарни обичаи и правила за воденето на битка. Всичко ще се обърне като бумеранг срещу тези хора. Просто е въпрос на време", написа пък вчера Лалов.

Става въпрос за това, че изпълняващият функциите директор (назначаването му грубо погази волята на общото събрение на съдиите на СРС, които излъчиха друга съдийка, б.р.) е предложил Лалов за уволнение заради отправени заплахи и подигравателно поведение спрямо служител от СРС, разиграла се на 5 юли т.г.

"Правен свят" писа за случая, при който Лалов - според предложителя - се е държал грубо със служителката в сектора за управление и контрол при стопанисването на съдебното имущество към СРС Ганка Иванова. Заплашил я с уволнение, отнесъл се подигравателно с нея и ѝ казал, че следващия път ще я накара да влезе в тревата в двора на сградата на съда на бул. "Цар Борис III", за да я заснеме с телефона си.

"Няма съмнение, че следя как се стопанисва имуществото на съда, тъй като се чувствам пряко ангажиран с това, като част от дейността ми като бивш председател на СРС. Имам емоционална свързаност с темата. Постоянно следя какво се случва, публикувам снимки и изразявам мнението си във Фейсбук, всеки път, когато установявам нередности - поясни Лалов пред правния сайт. - 

Вярно е, че при един такъв случай, а именно когато установих плачевното състояние на двора на сградата на съда на бул. "Цар Борис III", изразих несъгласие с дейността на служителите, отговорни за стопанисването на имуществото и съм направил заявка, че ще продължа да следя и публично да изобличавам неизпълнението на задачите им, като публикувам снимки и посочвам конкретните хора, които не си вършат работата", заяви той.

Лалов категорично отрече да е имал неетично поведение. Изразявал съм единствено мнението си в рамките на допустимото, казва той и заявява:

"Това е поредна реваншистка реакция на Стефан Милев и излъчилото го мнозинство". 

Лалов посочва като абсурд в профила си във фейсбук и това, че прокурор Димитър Франтишек - от .т .нар. спецзвено "Антикорупция" на СГП, е наказан само с вътрешна дзабележка, затова че ошамарл дете на опашка в училището. А него го заплашва дисциплинарно уволнение заради нарушение на етичния кодекс.

"Значи и.ф. Стефан Милев направил предложение за уволнението ми с твърдение, че съм обидил и заплашил с уволнение служителка на съда за това, че дворът на съда беше в окаяно състояние (в интерес на истината, след като се намесих, Милев и служителите се задействаха и дворът вече има по-добър вид). Ако посоченото в статията по-долу е вярно, става ясно, че за шамари на дете на публично място се следва само "забележка". За шамари на дете на публично място! При това положение не трябваше ли Милев да се допита до прокуратурата, от която дойде наскоро, преди да направи предложението? Или прокурорските стандарти са си за прокурори и са неприложими към съдиите? И в двата случая е ясно, че съдебната ни система е в окаяно състояние."

Методи Лалов в момента жали и избора на членове на ВСС от съдийската квота, за която беше кандидат.

Освен това, след напускането му на шефския пост, той подкрепя отявлено антицацаровото гражданско движение "Правосъдие за всеки".