Великобритания не гарантира равни права на гражданите на ЕС на нейна територия след "Брекзит", каза днес главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

На пресконференция в Брюксел той посочи, че това е само едно от серията различия преди започващия идния понеделник (17 юли) нов кръг от преговорите по условията на раздялата.

"Очевидно е, че европейските граждани няма да мога да продължат да живеят (в Обединеното кралство както досега),  каза Барние. "Ние искаме гражданите на ЕС в Британия да имат същите права като британските граждани в ЕС."

Една от точките на несъгласието е настояването на ЕС неговият съд да остане компетентен, що се отнася за правата на европейците в Обединеното кралство. 

Британското предложение, огласено от министър-председателката Тереза Мей на 22 юни, изключва това. Освен това то подчинява близо двата милиона европейски граждани, установили се във Великобритания преди "Брекзит", на нейния имиграционен закон, който би ограничил част от правата им, като например за събиране на семействата, изтъкна Барние.

Той добави, че ЕС досега е публикувал девет преговорни позиции и очаква британското правителство да отговори реципрочно.

"Ние трябва да знаем позициите на Обединеното кралство по всичките девет теми. Трябва да знаем по кои точки сме съгласни и по кои не сме", каза Барние. 

Той потвърди, че ЕС ще е готов да преговаря по бъдещите си отношения с Великобритания само когато преговорите постигнат съществен напредък по трите главни въпроса на развода. Освен правата на гражданите те включват уреждането на британските финансови задължения към ЕС и бъдещия граничен режим между британската провинция Северна Ирландия и Ирландската република, която е част от ЕС.

"Това са три неразделни предмета. Напредъкът по един или два от тях няма да бъде достатъчен", предупреди главният преговарящ.

Той заяви, че няма да има основа за преговори, ако Великобритания откаже да приеме, че има финансови задължения към ЕС.

"Това не е откуп, изходна сметка, не е наказание", каза Барние. "Можем да обсъждаме отделни бюджетни линии и да стигнем до споразумение - това е, което искам... Очаквам такава голяма страна като Обединеното кралство да е отговорна за своите задължения." 

Главният преговарящ каза, че британските служители в европейските институции "ще бъдат третирани хуманно и обективно", но и че едно от последствията на "Брекзит" ще бъде, че те няма да запазят работните си места, след като страната им престане да бъде членка на ЕС.

ЕС очаква да постигне споразумение за излизането на Обединеното кралство от него до октомври 2018 г., за да има време за неговата ратификация и остатъкът от двегодишния срок за преговорите (до 29 март 2019 г. ) да бъде посветен на бъдещите отношения.