Блокирани потребители в туитър съдят американския президент Доналд Тръмп за нарушаване на конституционните им права, информира "Гардиън". Достъпът на гражданите до официалния профил на Тръмп е блокиран заради критични коментари. Те искат акаунтите им да бъдат отблокирани и президентът да спре да блокира други потребители на базата на изразено мнение.

Блокираните потребители не могат да четат или да отговарят на публикациите на Тръмп в туитър. Според внесения вчера иск блокирането на потребители заради политическите им възгледи "налага рестрикция върху участието в публични дискусии на базата на възгледи" и противоречи на първата поправка на американската конституция, която гарантира свободата на словото.

"Това е като да спираш хората на вратата на среща на общинския съвет, защото са критикували политиката ти", коментира Кати Фалоу, адвокат в Knight First Amendment Institute, който представлява блокираните потребители.

Въпреки скептицизма на някои юристи Фалоу изрази увереността си в успеха на делото, сравнявайки го с решение на Върховния съд да блокира закон, приет в щата Северна Каролина, който забранява на регистрирани сексуални престъпници достъпа до социални медии.

Джамел Джафер, изпълнителен директор на института, коментира, че предпочитанието на Тръмп към туитър е превърнало социалната мрежа във "важен източник на новини и информация за управлението".

"Първата поправка се отнася до дигитални пространства по същия начин, както до общински зали и открити заседания на училищни съвети. Белият дом действа незаконно, като изключва хората от този форум само защото не са съгласни с президента", коментира той.

Туитър е често използван от американския президент. Личният му профил има повече от 33 милиона последователи, а публикациите му получават хиляди отговори и определят дневния ред на публичния дебат.

Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви през юни, че туитовете на Тръмп трябва да се приемат за "официални изявления". Той и отговарящият за социалните медии на Белия дом Дан Скавино също са подсъдими по делото.