21-годишният Тодор Николов, който нападна незрящи туристи в Несебър, продължи днес да се придържа пред Бургаския окръжен съд към защитната версия, която го изкара от ареста срещу 3000 лв. гаранция - поведението му е било провокирано от групата словашки туристи.

Тодор обяви пред втората инстанция, че няколко пъти дал звукови сигнали с мерцедеса си към хората в неравностойно положение, дори опитал да ги заобиколи. Това обаче не помогнало и една от жените ударила прозореца му и го провокирала.

"Дадох им достатъчно време, за да се отдръпнат, но те не го направиха. Аз подскочих. Стреснах се. Не знам защо реагирах така, аз съм спокоен човек. Нямаше как да видя, че са слепи", заяви Тодор, цитиран от "Флагман".

Съдия Даниел Марков обаче контрира младия несебърлия, учудвайки се как така не е забелязал множеството бели бастуни, които държат туристите:

"И 10 пъти да им свириш - това са слепи хора! Ами ако бяха глухи", каза съдия Марков.

Въпреки че няколко пъти младежът се самооцени като доста спокойна и уравновесена личност, от прокуратурата посочиха, че направената експертиза на Тодор показва, че той лесно изпада в свръхемоционални състояния и при него прагът на въздържане бил много нисък.

Самият Тодор разкри, че около 2 месеца преди случая няколко пъти е посещавал психиатър. Въпреки това той подчерта, че съжалява и не е искал умишлено да нарани туристите.

Според прокуратурата решението на Несебърския районен съд за освобождаването му срещу 3000 лв. гаранция е неправомерно и незаконосъобразно. Според държавното обвинение младият мъж е демонстрирал дръзко и брутално незачитане на реда в държавата и погазване на нормите в обществото.

Разследването по случая все още не било приключило и той може да попречи на разкриването на обективната истина, изтъкват още прокурорите в протеста си срещу променената мярка за неотклонение.

Според адвокат Веселина Василева клиентът й страдал от много по-сериозни заболявания от глаукома.

Самият Тодор обяви, че болестта му можела да се появи във всеки един момент. Той бил на специална диета и пиел хапчета, за да контролира заболяването.

На влизане в Съдебната палата по никакъв начин не личеше младият и як несебърлия да има някакви здравословни проблеми. Заедно с него в Съдебната палата пристигнаха и близките му, допълва бургаският сайт.

Окръжният съд измени мярката му за неотклонение от парична гаранция във втората най-строга - домашен арест. Тежкото заболяване на Тодор го правело силно емоционален и му пречело да контролира действията си. Същевременно това го прави опасен за околните.

Същата тази болест обаче спасява Тодор от най-тежката мярка - задържане под стража.

В понеделник на посещение в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров коментира решението на съда в Несебър - че със или без глаукома мястото на Тодор било в ареста.