Европейската комисия препоръча днес на държавите-членки да прекратят над седемгодишната процедура за извънмерен бюджетен дефицит срещу Гърция и прогнозира, че страната ще си върне икономическия растеж и достъпа до международните финансови пазари.

"Комисията предложи днес на прекратим процедурата за извънмерен дефицит срещу Гърция и знам, че за тази страна и за цялата еврозона това е важна дата", каза на пресконференция еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси.

Той припомни, че ЕС откри тази процедура през 2009 г., когато гръцкият дефицит беше 15,1% от БВП, т.е. повече от пет пъти над регламентирания таван от 3% в еврозоната.

"Седем години по-късно - през 2016 г. - този огромен дефицит е преобразуван в излишък", каза комисарят визирайки излишъка от 0,7% от БВП  за миналата година.

"Нашите икономически прогнози показват, че Гърция ще остане доста под прага от 3% от БВП през 2017 г. и 2018 г., което ни позволява в съответствие с европейските правила да вземем днес това важно решение", добави той.

По думите му ситуацията в Гърция ще се запази устойчива в краткосрочен и средносрочен план.

"Ние сме в момента, когато Гърция бере плодовете на много трудните си жертви", каза Московиси.

Един от тях, който всички очакват, според него е връщането на страната на международните финансови пазари, което би довело до връщане на доверието на инвеститорите в нея.

"Гърция може да обърне страницата на остеритета и и да отвори нова глава на растеж и заетост", каза Московиси.

Дотук страната е въвела безпрецедентни реформи, включващи 140 действия и сега е време да постави ударението върху устойчивия растеж и въстановяването на инвестициите и системата за социална защита, добави той.

Страната може да се отправи към успешно завършване догодина на третата си поред програма за финансово оздравяване и структурни реформи, която е подкрепена от 86 милиарда евро спасителни заеми от еврозоната и МВФ.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде утре в Солун, за да получи помчетна докторска титла от тамошния Аристотелов университет, съобщи Московиси.
Той отхвърли като "абсурдни" критиките, че комисията не прилага достъатъчно строго и последователно правилата за финансова дисциплина в еврозоната.

Резултатите опровергават тези упреци, каза комисарят: През 2011 г. 24 от тогава 27 държави в ЕС, включително почти цялата еврозона са били в процедура на извънмерен дефицит. Днес в нея са само три страни, едната от които не е е в еврото - Обединеното кралство, Испания и Франция. Очаква се посредните две да снижат дефицитите си под 3% от БВП тази или най-късно следващата година.

"2018 г. трябва да е годината, в която всички страни в еврозоната трябва да са ефективно под 3-те процента", каза Московиси.

По цитирани от него данни през 2010 г. средният бюджетен дефицит на еврозоната е бил 6% от БВП, днес е 1,4% от БВП.