Джером Скинър - адвокат на близките на жертвите от сваления в Украйна малайзийски самолет, призова руския президент Владимир Путин да компенсира семействата на пострадалите, предаде Нюз.Ру.

Призивът на американския юрист се съдържа в негово открито писмо, публикувано в най-големия австралийския вестник "Сидни морнинг хералд".

"Боинг-777" на Малайзийските авиолинии, летящ от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален на 17 юли 2014 г. от ракета, докато прелиташе над Донецка област в Украйна. Загинаха всички 298 души на борда. Те бяха от 10 страни. Повечето бяха граждани на Холандия.

Джером Скинър

В писмото дори няма традиционния поздрав към адресата. То започва по следния начин:

"Моите клиенти чакат три години г-н Путин. Досега никой не е понесъл отговорността."

Скинър изтъква, че руските власти не са дали никакви обяснения срещу показанията, че самолетът е свален от ракета "Бук", докарана от руска територия, и на всичко, изяснено при разследването и отбелязано в доклада на разследващата група през 2016 г.

"Вие не успяхте да отговорите на стотиците снимки, видеозаписи, снимки, направени от спътници и очевидци... не дадохте обяснение за присъствието на много руски военни, публикували свои и на другарите си снимки в интернет, когато конвой от 53-та противотанкова бригада нахлу в Украйна на 17 юли 2014 г.", пише адвокатът.

И пита:

"Нима не усещате, че такава трагична загуба изисква обяснения? Вие усетихте и почувствахте такава загуба, когато бе взривен вашият самолет над Синайския полуостров. Наистина ли смятате, че не носите отговорност пред семействата на 80 деца на борда? А какво да кажем за всички останали? Те ваши врагове ли бяха? Никой от тях не говореше руски или украински. И никой никога няма да проговори."

Юристът изразява убеждението, че убийството изисква правосъдие. Той не смята гибелта на самолета за неизбежна грешка в условия на война.

"Фактите крещят за намерения и мотиви. Това бе разчетен военен удар, насочен към убийството на още един политически противник. Вие сте единственият човек, който може да поправи това", продължава писмото.

Скинър изтъква, че докато Путин е лидер на велика страна с могъща армия, той е само един юрист от селските райони на американския щат Охайо.

Той уверява:

"Аз нямам армия, но имам почти неопровержими доказателства. Убийството на 298 невинни, сред които 80 деца, завинаги ще тежи на Руската федерация. Ще използвам Европейския съд за правата на човека и всички налични възможности, за да привлека Кремъл към отговорност."

В края на писмото си Джером Скинър се обръща към Путин като към християнин:

"Г-н Путин, това може да бъде изкупено. Вашата християнска вяра трябва да ви научи, че прошката трябва да бъде заслужена с думи и дела. Престъпникът може да бъде опростен дори за смърт.

Аз вярвам в Христос. Опитвам се да мисля, действам и взаимодействам с други със съзнанието за Христос. Вие, г-н Путин, сте голям, а аз съм малък, но Бог е по-голям от всички нас. Той ще бъде главният съдник."

Писмото завършва с призив към Путин да се срещне със Скинър.

Разследването

Процесът срещу заподозрените за свалянето на самолета ще бъде в Холандия. Така решиха на 5 юли Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна. Мотивът им бе, че съдът в Хага е най-пригоден за провеждането на международни процеси.

Според международната група от експерти и журналисти Bellingcat за транспортирането на ракетата "Бук", свалила боинга, е отговарял пенсионираният руски офицер Сергей Дубински. Той е известен с прякора Намръщения. Според някои медии Дубински е командвал разузнаването на самообявилата се Донецка народна република (ДНР).

През ноември 2016 г. малайзийският транспортен министър Лю Тионг заяви, че следствието е успяло да идентифицира имената на 100 души, виновни за гибелта на самолета.