Подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз ще бъде един от приоритетите на българското правителство, когато в началото на следващата година поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Ние и сега сме силно ангажирани с този процес, защото в Европа не може да остават празни пространства, но ще използваме възможностите на председателството, за да подпомогнем в по-голяма степен подготовката на страните-кандидатки, и, надявам се, да помогнем и на държавите-членки и на европейските институции с познанието си за процесите на Балканите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред лидерите от Берлинския процес, които провеждат своята четвърта среща на върха в Триест, предаде Фокус. 

Българският премиер участва по лична покана на италианския си колега Паоло Джентилони, домакин на събитието, в пленарната вечеря, обобщаваща дискусиите от срещата.  Борисов беше сърдечно приветстван от Джентилони като специален гост, на чиято помощ ще се разчита при предстоящото председателство.

В изказването си пред лидерите Борисов постави акцент върху свързаността между страните от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, и останалите държави от континента. По думите му, това ще способства не само развитието на икономическите връзки, а и изграждането на доверие между държавите и народите им.

Според Борисов Западните Балкани трябва да бъдат подпомогнати в най-голяма степен по оста Север-Юг. Той отбеляза изключителната важност на включването на Коридор №8 в Берлинския процес, свързването с магистрален път и железопътна линия на София и Скопие. „Свързващата инфраструктура ще даде наистина нова перспектива за развитието на Балканите“, подчерта Бойко Борисов.