Окончателно - униформените полицаи ще получат на ръка левовата равностойност на униформеното облекло, което не са получили от МВР в годините от 2011 до 2015 г. Това реши Народното събрание единодушно, приемайки окончателно поправките в Закона за МВР, внесени от ГЕРБ, след като синдикатите в силовото ведомство обявиха, че започват нови протести. Първото им искане бе увеличение на заплатите, а второто - да се прекрати ситуацията, в която на полицаите се налага да плащат от джоба си за униформи и снаряжение, въпреки че по закон такива им се полагат.

Парите, които служителите на МВР ще получат, няма да се облагат с данъци и върху тях не се дължат осигуровки. Според разчетите на МВР нужната сума за разплащане с униформените служители е около 29 млн. лв. 

Сумата, която се полага на всеки отделен полицай, ще се определя индивидуално, според прослуженото време в тези години и получаваното частично облекло. Механизмът ще бъде разписан в заповед на министъра на вътрешните работи, която трябва да е готова до месец.

 

Точно това обеща премиерът Бойко Борисов на неотдавнашното национално съвещание на МВР. Той посети събитието заедно с главния прокурор Цацаров, където демонстрираха пълно единомислие по всички въпроси - включително по нуждата от реформа на администрацията на вътрешното ведомство.

В кулоарите на парламента Цветан Цветанов заяви, че парите ще бъдат получени от служителите на МВР накуп.

"Министерството на финансите е в готовност веднага да предостави тези пари, ще се направи график и изчисление на това дали някой служител е получавал някакви атрибути от униформи през годините, които ще бъдат приспаднати от сумата", обясни Цветанов.