В 2,35 часа в МВнР е получен сигнал от изпълнителния директор на „Левски” (София) Красимир Иванов, че в град Задар, Хърватия, е възникнал инцидент между привърженици на „сините” и „Хайдук” (Сплит), в резултат на което е запалена лека кола на българските привърженици.

Това съобщиха от Министерството на външните работи, откъдето уточняват, че на място спешно са пристигнали посланикът ни в Хърватия и консулът Христина Биджеранова.

В момента те са в полицията, където се изясняват подробностите около инцидента.

По данни на хърватската полиция 4-ма от привържениците на „Левски” са участвали в спречкване с фенове на „Хайдук” в град Сплит през деня на 12 юли, след което са се прибрали да нощуват в Задар, където автомобилът им е бил опожарен през нощта на 12 срещу 13 юли.

Полицията е задържала за разпит общо 22 привърженици на „сините”, за които се смята, че може да са участвали в поредица от сблъсъци с фенове на противниковия отбор през денонощието.

Със съдействието на българското посолство е осигурен преводач и се снемат показания на задържаните, казват още от МВнР.

По-късно оттам допълниха, че към 11.00 ч 18 български граждани все още са в полицейското управление на Задар, за да предоставят писмени показания във връзка с инцидента с опожарения български автомобил и сблъсъците с фенове на „Хайдук“.

Трима български граждани са с леки телесни наранявания вследствие на инцидента през изминалото денонощие. Един от пострадалите е със счупена ръка. На тримата български граждани е оказана медицинска помощ и са изписани от болничното заведение. 

Някои от тях опитали да спасят документи от запаления автомобил и така са пострадали леко от огъня.

Българският посланик в Загреб Таня Димитрова е получила уверенията на хърватските власти, че подпалването на автомобил се третира от закона като тежко криминално деяние и инцидентът ще бъде разследван.

„Левски” (София) гостува на „Хайдук” (Сплит) днес от 21:30 ч. българско време в първи мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа.

Клубът разпространи следната позиция за инцидентите:

"Уважаеми привърженици,

Предстоящият мач между Хайдук и Левски от втори предварителен кръг на Лига Европа беше съпроводен с неприятни инциденти. Вчера от български журналисти и нашата делегация в града беше получена информация, че е имало няколко ситуации в Сплит, при които наши привърженици са били провокирани и атакувани от фенове на Хайдук. В резултат на това местните власти са ограничили значително придвижването на българската група из града.

В ранните часове на днешния ден в град Задар (на около 150 км. от Сплит) също е имало инциденти. Наши привърженици са били атакувани от фенове на Хайдук. В следствие на атаката е бил опожарен и автомобил на български граждани. Това е довело до конфликт, в резултат на който над 20 наши привърженици са временно задържани в Задар. Има и пострадали фенове, които са били откарани до местната болница.

Клубът иска да благодари за бързите действия на Външно министерство, Посолството на Република България в Хърватска, представителя на българската полиция, който пътува с нашата делегация, както и на собствената ни делегация. Предприети са мерки нашите привърженици да бъдат защитени и да им бъдат осигурени необходимото отношение и условия. Очакваме в ранния следобед те да бъдат освободени.

За този инцидент официално сме уведомили Хайдук и сме настояли да публикуват публична позиция, осъждаща агресивното и провокативно поведение спрямо българската група. За тези събития е уведомен и делегатът на УЕФА за мача.

Очакваме след провеждане на техническата пресконференция днес, да бъде оповестена допълнителна информация относно мерките свързани с посещението на мача довечера."