Унгарското правителство прекратява кампанията срещу американския финансист Джордж Сорос чрез поставяне на снимката му на антиимиграционни плакати, предаде Ройтерс.

Това съобщи днес говорителят на правителството в Будапеща. На кампанията ще бъде сложен край на 15 юли.

Билбордове и реклами на цели страници с лика на родения в Унгария финансист заляха страната. На тях пише "Нека не позволим на Сорос да се смее последен". Милиардерът е отявлен критик на дясното правителство на Виктор Орбан.

На някои от билбордовете бе изписано с графити "смрадлив евреин".

"Мажинис" - федерацията на унгарските еврейски дружества, призова на няколко пъти премиера да прекрати кампанията. По-рано тази седмица говорител на Сорос я характеризира като напомняне за "най-мрачните часове на Европа". Кабинетът обаче отрича кампанията да е антисемитска.

Правителственият говорител Золтан Ковач заяви пред Ройтерс, че кампанията ще бъде прекратена на 15 юли. Според него тя е следствие на започнатата от Орбан "национална консултация" по въпроси като чуждестранното влияние и масовата имиграция.

На този билборд Сорос е "дорисуван" като вампир. Снимка Туитър

Сорос - евреин, роден в Унгария, харчещ голяма част от богатството си за финансиране на демократични и правозащитни групи, постоянно е на мушката на дясното правителство в родината си. Главна причина е подкрепата му за по-голямото отваряне към имиграцията.

Според Золтан Ковач краят на кампанията няма нищо общо с предстоящото посещение идната седмица в Унгария на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Той отказа да каже колко е струвала тя.

Виктор Орбан ще се бори за трети поред премиерски мандат на изборите през април 2018 г.

Той стартира кампанията с билбордовете срещу Сорос, след като мнозинството от гласувалите на "националната консултация" отхвърлиха и чуждото влияние, и масовата имиграция.

Израелският посланик в Будапеща първо заклейми кампанията, като заяви, че тя "навява тъжни спомени, но също така сее омраза и страх". Това очевидно бе припомняне за участието на Унгария в депортирането на 500 000 евреи по време на холокоста.

Но външното министерство на Израел разпространи по-късно "разяснение", в което се казва, че Сорос е легитимен обект на критика. Тази стъпка вероятно цели да сближи страната с Унгария преди посещението на Бенямин Нетаняху.

Обикновено Израел бързо осъжда антисемитизма или заплахите за еврейските общности където и да било по света. Освен че изтъква това в изявлението, Тел Авив е решил да се фокусира върху заплахата, която смята, че Сорос представлява за израелската демокрация.

Сред финансираните от милиардера организации са "Хюмън райтс уоч", която често критикува израелската окупация на Западния бряг на река Йордан и политиката на страната към палестинците.

86-годишният Сорос, който емигрира от Унгария след Втората световна война, натрупва богатството си в САЩ и от много време насам подкрепя организации, насърчаващи либерални и демократични ценности, както и отворени граници в Източна Европа.

Орбан отдавна декларира нулева толерантност към антисемитизма, макар че наскоро рискува да разгневи евреите с изказвания, очевидно насочени към ухажване на крайно десните избиратели.

В изявления от днес бившият шеф на ООН Кофи Анан изрази дълбоко безпокойство от кампанията с постерите, която според него си играе с "ксенофобските настроения".

Като отбелязва, че хиляди унгарци са емигрирали след революцията през 1956 г. (бунта срещу комунистическия режим - б.р.), Анан заявява, че се надява Унгария "да намери изход от настоящата си изолация обратно към ценностите, заложени в Конвенцията на ООН за бежанците и Хартата на ООН за човешките права".