Международното дружество „Глориент” спечели втора победа в съда срещу „Техномаркет”, известен като верига под контрола на Делян Пеевски. В свое решение съдия Росица Иванова от Окръжен съд-Враца отхвърля всички претенции на пеевската верига срещу „Глориент” за магазина в града, пише "Де факто".

И нарежда на „Техномаркет” да плати на дружеството 60 775 лв. разноски по делото.

Това е трети процес, който приключва на първа инстанция, заведен от „Техномаркет” срещу международните инвеститори.

Делата и контраделата са за общо 14 обекта в цялата страна, продадени през 2006 г. от „Техномаркет” на „Глориент”, като оттогава веригата е само наемател в тях. Едва през 2016 г., след като преминава в гравитационното поле на депутата от ДПС, „Техномаркет” обяви, че продажбите били нищожни и  магазините са си негови.

Спря да плаща наем на „Глориент”, отказа да напусне имотите и продължи да ги държи безплатно, а международните инвеститори алармираха, че се опитват да им отнемат собствеността чрез злоупотреба със закона.

Спорът се пренесе в съда, сагата набъбна от искове за нищожност на договорите за продажба и за наем (от страна на „Техномаркет”) и за опразване на магазините (от страна на „Глориент”). Междувременно веригата на Пеевски бе прехвърлена на дубайска фирма, а тази пролет е продадена на „Благоевград-БТ”. Но това не се отрази на делата.

Дотук по абсолютно идентични казуси двама съдии – Христо Лазаров в Русе и Владимир Ковачев в Благоевград, излязоха с коренно противоположни решения, припомня правният сайт. В Русе искът на „Техномаркет” срещу „Глориент” бе изцяло отхвърлен, а в Благоевград изцяло уважен.

Сега съдия Росица Иванова във Враца промени резултата и той стана 2 на 1 в полза на инвеститорите.

По всички дела пеевската верига твърди, че продажбите са нищожни, понеже нарушавали добрите нрави, и се позовава на ниска продажба цена, липса на реално плащане, наличие на свързани лица. Всичко това – гарнирано с настоявания за съдебни поръчки до Италия, Нидерландия, Сейшелите.

Какво казва сега съдът във Враца?

Първо, продажбата е била по пазарни цени. Според приета и неоспорена от страните експертиза през 2006 г. пазарната стойност на имота е била 1 385 978,56 лв., а „Глориент” са платили 1 475 498,56 лв., което е повече.

Второ, въпросът дали е имало реално плащане или не няма отношение към валидността на сделката. „Продажбата е казуален договор, чиито правни последици настъпват с постигането на съгласие между страните. Липсата на плащане на продажната цена е факт, който поражда права на ищеца да удовлетвори притезанието си, но не влияе на действителността на сделката”, пише в решението на окръжния съд във Враца.

Въпреки това назначена тройна експертиза е установила осчетоводяване на плащанията, т.е. те са били реални.

Трето, дали в сделката са участвали свързани лица е без правно значение за действителността на договора.

„По изложените съображения предявените установителни искове за прогласяване на нищожността на договора за покупко-продажба следва да бъдат отхвърлени като неоснователни и недоказани”, категорична е съдия Росица Иванова.

Тя задължава „Техномаркет” да плати и разноските на „Глориент” от 60 775,20 лв. И отхвърля като неоснователно възражението на пеевската верига, че адвокатският хонорар бил прекомерен. Няма прекомерност, защото делото е от фактическа и правна сложност, отсича съдията.