Виртуалната валута биткойн бе създадена преди осем години и моментално привлече интерес и стойността й бавно започна да се покачва. В последно време обаче цената й скочи над два пъти, което превърна някои инвеститори в милионери. Завишеното внимание към валутата провокира и редица въпроси. Представяме ви обяснението на всичко най-важно за нея от британския в. "Дейли Телеграф":

Какво е Биткойн?

Биткойн е дигитална валута създадена през 2009 година, която се използва за плащания на всякаква стойност без такси. Министерството на финансите в на САЩ я определя като децентрализирана валута, поради липсата на централен администратор, като централна банка. Счита се, че биткойн "освобождава" парите, подобно на начина по който интернет позволи много по-лесен достъп до информация.

Как се създава валутата?

Валутните единиците се създават, като потребителите проверяват стари и "произвеждат" нови биткойн блокове посредством изчислителната мощ на компютрите си. По този начин, потребителите печелят от биткойн, поддържайки системата. С течение на времето обаче, математическите задачи необходими за генерирането на нови биткойни стават все по-усложнени, което и забавя тяхното създаване. За да не се допусне девалутиране, е установена горна граница на броя биткойни, които могат да съществуват - 21 милиона. Към момента писането на тази статия съществуват около 14 млн. единици, като цената на една е около 2351 долара. 

Кой е създателят?

Никой не знае със сигурност. Интернет потребителят, създал биткойн през 2009 г., ползва псеводнима Сатоши Накамото, но реалното лице зад името е неизвестно. До момента има няколко души, твърдящи, че са изобретателите. Смяташе се, че австралийският предприемач Крейг Райт е мистериозният ум зад валутата, но Райт не съумя да предостави неопровержими доказателства. Преди време австралиецът написа:

"Вярвах, че мога да оставя годините на анонимност зад мен. Но след събията от тази седмица, готвейки се да публикувам доказателствата, аз се сринах. Нямам куража. Не мога".

Колко са ползвателите на биткойн?

Според учени от Кеймбридж приблизително 5.8 млн. души притежават виртуална валута, като мнозинството от тях държат биткойн.

За какво се използва?

Валутата се ползва за разнообразие от финансови операции, като инвестиране в компании, извършване на парични трансфери без такси и обикновена търговия на дребно. Във Великобритания например редица заведения приемат виртуалните пари. 

Поради факта, че е почти невъзможно биткойните да се обвържат с притежателите им, валутата добива популярност и в криминалните среди. Тя се използва от дилъри, хакери, както и за пране на пари.

Естествено, мнозина предпочитат биткойн като чиста инвестиция, разчитайки на главоломния растеж на единицата, най-вече в последната година. Само от началото на 2017 г. цената на биткойните се удвои.

Цената?

Цената на биткойн е силно променлива през годините, бележеща значителни ръстове и спадове. Скептиците считат, че наблюдаваният възход се дължи на балон, като едно от основните опасения е липсата на логично обяснение за ръста. Цената на биткойна е силно зависима от търсенето и предлагането, но притеснения съществуват и за издържливостта на технологията, която поддържа валутата. Защитниците на виртуалните пари пък смятат, че това е само началото на растежа на биткойн.

Да инвестирате ли в биткойн?

Валутата е подсигурена срещу измами и кражби поради децентрализацията си, а и работи без такси при транзакции. Още повече, човек инвестирал 2500 долара в биткойн преди 5 години, днес би бил милионер. Независимо от това, спадове в миналото са изгаряли немалко инвеститори, като тревогите от наличието на евентуален балон трябва да се вземат под внимание.