НАТО и Русия размениха днес информация за предстоящи военни учения, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Размяната стана на среща на съвета НАТО-Русия в Брюксел и засяга предстоящото руско учение "Запад 2017", в което се очаква да участват и беларуски войски и натовското Trident Javelin 2017 ("тризъбо копие").

Другите теми в дневния ред бяха Афганистан и Украйна, по която страните запазиха дълбоките си различия, каза Столтенберг.

Натовското учение ще бъде командно-щабно и ще включва 5000 военни. То ще подготви войсково учение с участието на 35 000 души догодина, поясни генералният секретар.

Той не цитира численост за войските, които се очаква да участват в "Запад 2017", но отбеляза, че според официалните данни на руската страна те ще са по-малко от нивото, което предполага задължително докладване според Виенския документ за войските и въоръженията в Европа.

Това ниво предполага 9000 военни, 250 танка, 500 бронетранспортьора, 250 артилерийски единици.

В руските учения обаче обикновено участват повече военни от официално оповестените, каза Столтенберг.

ашият призив към Русия е да се придържа към Виенския документ", апелира той.

Генералният секретар добави, че въпреки продължаващата активност на руската военна авиация, особено в Балтийския район, рисковото поведение на руските пилоти, което би могло да доведе до инциденти, е намаляло.