Техногигантът Samsung тества първия в света LED киноекран, съобщава корейското издание The Investor. 10-метровият светодиоден дисплей Samsung Cinema Screen е вече монтиран в южнокорейски киносалон и радва местните с прекрасен образ.

"Първи в света комерсиализираме светодиодните киноекрани, които не се нуждаят от проектор", похвали се шефът на екраните на Samsung Ким Хиун-Сук.

Освен, че в залата не е нужен проектор, светодиодният дисплей предлага и други ключови предимства.

Традиционно кинематографските дисплеи се мерят по спецификацията DCI, която обаче Samsung Cinema Screen просто прескача - той е извън скалата.

Като за начало е на пръв поглед скромната резолюция 4096х2160 пиксела, което може да не изглежда гъсто на 10 метра диагонал, но не трябва да се забравя, че и най-близките места са доста далеч от него. Светодиодите обаче са с една глава напред и по отношения на яркостта - тя е 500 cd/m2. За сравнение, кинопроекторите обикновено не минава 50 cd/m2, т.е. става въпрос за 10 пъти разлика.

Още по-впечатляващо е черното - тъй като проекторът излъчва светлина върху бял екран, той няма как да докара истинско черно като модерните дисплеи. А контрастът на киноекрана съответно приближава "безкрайност към 1".

В добавка той поддържа и развиващата се HDR (High Dynamic Range) технология, която става все по-популярна.