Беше преди два месеца и половина, когато Владимир Путин получи писмо. Не от кого да е, а от корифеите в руската икономика.

Авторите се жалваха от съществуващото законодателство, което не правело разлика между дребни акционери и стратегически инвеститори, позволявайки на всички еднакъв достъп до фирмена информация. Поради тази причина предприятията в Русия не били защитени.

Подписалите, сред които и шефът на “Сургутнефтегаз” Владимир Богданов, целяха иницииране на промяна в законодателството, чрез която то да стане по-приемливо за предприемачите и същевременно никой да няма право на достъп до важна фирмена информация.

Богданов пази редица служебни тайни. Най-голямата е как е успял да натрупа най-големия резерв на руско предприятие, а като петролен концерн - и в световен мащаб. 34 милиарда долара (29,8 милиарда евро) дремят на фирмената банкова сметка.

Мрежа от 23 фирми

На кого всъщност принадлежи третият по големина петролен концерн в страната? Тази тайна се пази от десетилетия. Няма изгледи в обозримо бъдеще това да се промени. Непрестанно се твърди, дори от най-високо място, че голямата част от акциите държат сътрудниците и шефът на концерна Богданов. Но във фирмения отчет нито Богданов, нито господата от Управителния съвет или от Надзорния съвет притежават повече от 0,7 на сто акции.

Истинската структура на собствениците е забулена във взаимообвързана мрежа от 23 фирми, чиито финансови инвестиции се променят пропорционално на пазарната капитализация на “Сургутнефтегаз”, разкриха преди години руски медии.
Богданов никога не го е потвърдил. Така упорито се носи слух, че обкръжението на Путин и най-вероятно самият той се обслужва щедро от концерна. Преди 6 години критик на системата съобщи, че Путин притежава близо една трета от концерна.

Това никога не беше потвърдено, но прави впечатление, че точно “Сургутнефтегаз” никога не е имал проблеми с държавните служби, докато на практика при другите концерни това е всекидневие.

Централата на "Сургутнефтегаз"

Изхождайки от това, е прелюбопитно, че концернът, на който се падат 11 на сто от руския нефтодобив и 7 на сто от националната преработка на петрол, има огромни финансови средства.

Пресметнато в евро, Богданов, който пое ръководството на концерна още по време на перестойката и запази поста си при приватизацията му през 1993 г. (наскоро договорът му бе удължен до 2021 г.), къта почти 30 милиарда.

Поради покачването на курса на рублата миналата година за първи път от години “Сургутнефтегаз” имаше загуба от 104,8 милиарда рубли (1,52 милиарда евро при сегашния обменен курс).

За сравнение: през 2015 г. печалбата възлизаше на 761,6 милиарда рубли (днешни 11 милиарда евро). Валидно е правилото, че при “Сургутнефтегаз” с над 114 000 служители курсът на рублата е по-важен, отколкото цената на суровия петрол.

Според “Форбс” състоянието на 66-годишния Богданов се изчислява на 1,64 милиарда долара. Наричат го “сибирския заселник”, тъй като рядко напуска западносибирския богат на петролни залежи град Сургут. Носи му се славата на спестовник. Така въпреки загубите от предишната година беше спазена традицията да се изплащат дивиденти.
На съранието на акционерите на 29 юни беше решено да се изплатят дивиденти в размер на 26,6 милиарда рубли.
През миналата година доста се спекулираше дали с огромния си финансов ресурс “Сургутнефтегаз” ще участва в частичната приватизация на лидера в бранша “Роснефт” или ще поеме по-малкия конкурент “Башнефт”.

Заради спада на цената на петрола държавата спешно се нуждаеше от пари, а Богданов се смята за абсолютно лоялен към Кремъл. Мениджърът махна с ръка, най-вероятно с благословията на Путин и остана верен на стратегията си да не рискува, а вместо това да се задоволи с разработването на собствените си нефтени полета.

Със сигурност и “Сургутнефтегаз” има своите проблеми. Концернът, както и неговите конкуренти, е изправен пред проблем – в Западен Сибир са на изчерпване капацитетите на хранилищата.
Наред с това 30 на сто от новооткритите резерви са нерентабилни, както се изрази главният идеолог на концерна Вячеслав Чирков. Новооткритите резерви са трудно достъпни и без нови технологии не могат да бъдат експлоатирани.

Без критика от страна на Путин

От години нефтодобивът на “Сургутнефтегаз” е на стабилно ниво от 61 милиона тона годишно. Според Богданов в средносрочен план това няма да се промени. През следващите 5 години било запланувано в Западен и Източен Сибир да се изградят  19 нови хранилища, каза преди година Богданов.

Това обаче не означавало повишаване на нефтодобива, а по-голяма рационалност.
Явно най-богатият руски концерн не се стреми към експанзия. Дори били доволни от цена от 50 долара за барел. Значи по-добре стабилност, отколкото голяма авантюра, казва Богданов.

Путин, който иначе категорично настоява за използването на икономическите капацитети на страната, никога не го е критикувал, дори косвено.

-----

* Авторът е кореспондент в Москва на германския всекидневник “Ди Велт”, откъдето препечатваме публикацията му с малки съкращения. Преводът е на Клуб Z.