"Това какво станало дотук не е плод на моя анализ. Има забавяне спрямо първоначалната договореност – няма да станат ремонтите (на НДК) за 30 септември, но не е фатално: 30 октомври или 10 ноември – това не е драматично.

Забавяне има, но то не носи кой знае какъв дефект. Над 60 % от дейностите са изпълнени. Аз мисля, че в един по-нормален график ще се финишира."

Това каза министърът на културата Боил Банов в първи коментар на скандала по върховете на ГЕРБ за НДК.

След като декларира, че "гледа оттук напред", той се зарече, че ще успеят с ремонтите преди предстоящото европредседателство.

А какво и финансовото състояние на двореца?

"В момента има от парите, които са дадени преди една година от правителството за европредседателството - 17 млн., има наличност на 5,5 млн.

Има около 1,2 млн. в сметките, но имаме наредени плащания около 600 хил. лв. Така че реално в момента около 500-600 хил. лв. е сумата, с която разполага дворецът

Има хипотези за ежемесечни постъпления около 400 000 лв - от еднодневни наеми за културни събития, има хипотези от постъпления на финанси... Ще направим необходимото да завършим годината балансирано. Аз съм длъжен да се правя в рамките на това, което има в момента", обеща министърът.

Той подчерта, че от парите за председателство "има една много голяма поръчка, която е свързана със сигурността – мног голяма, ключова, защото трябва да се подсигури на такова много високо ниво много висок клас сигурност."

"Боршош има своя визия за нещата и своя логика", каза още Банов.

Той отказа да коментира дали е приемлива.

И още нещо: ако проверките излязат "чисти", категорично би върнал Боршош на поста, декларира министърът.

Защото Мирослав Боршош има сериозна визия за развитието на двореца. Може би, ако всичко е наред, ще му трябва екип, който да подплатява тази визия с необходимата яснота по отношение на финансиране, прогнози...

НДК оживя, призна Банов. 

Досега обаче възвръщаемостта е била „доста по-малко“ от инвестираните средства. И това е посоката, каза той.