Две показатeлни събития белязаха днес опита на правосъдния министър Цецка Цачева да свика извънредно заседание на ВСС по искане на 6-има от т. нар. опозиция.

Първо - кадровиците под строй изобщо не дойдоха, така че се провали третият опит да се обсъдят мерки от Министерството на правосъдието - какво да се прави в прокуратурата като отговор от евроанализа на обвинители от 4 държави.

Членовете на Съвета вече 2 пъти събаряха кворума, заговори се за "пипане" в държавното обвинение, като просто напускаха заседанията два поредни четвъртъка. Нищо че мярката е изрично записана сред 17-те задължитени от мониторинговия доклад на еврокомисията.

Наскоро пострадал член на Съвета - при това от мнозинството - дойде въпреки нуждата от патерици.

Друга от точките беше... "многострадалната" на Калин Калпакчиев - която той още от януари се опитва да внесе: Съветът да вземе някакво отношение по същата тема - изводите на чуждестранните прокурори и какви мерки ще се предприемат в подчиненото на Цацаров ведомство. Всуе...

Юлия Ковачева - един от най-принципните и доблестни членове, идва на заседанието през официалния вход.

Днес като извънредна точка Калин Калпакчиев и Соня Найденова бяха внесли и това: становище на ВСС по много спорните промени на Закона за съдебната власт.

По повод закона, който отнесе много критики, че забранява на магистратски организации външно финансиране, ВСС парадоксално още... не е обелил и дума.

"Много вероятно е да го приемат, докато ние успеем да проведем заседание. Кой ли не взе становище по този проектозакон, само ние не - отбеляза тъжно Калпакчиев. - Очевидно отсъствието на нашите колеги е с цел да се провали заседанието днес. Свързвам го с провала на предните две заседания."

Днес стана ясно, че някои членове са си пуснали по един ден отпуск и така "финтират" извънредното заседаниe, свикано от министър Цачева. Тя самата дойде на него. Присъстваха общо 11 от членовете: Светла Петкова, Мария Кузманова, Магдалена Лазарова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Елка Атанасова, Галина Карагьозова, Лозан Панов, Юлия Ковачева, Соня Найденова и Юлиана Колева.

От т. нар. трима големи в съдебната власт само Лозан Панов прояви интерес към евроодита на прокуратурата.

От железното мнозинство показателно не дойдоха нито главният прокурор Цацаров, нито председателят на ВАС Георги Колев, нито представляващият Съвета Димитър Узунов.

Втрото интересно днес е, че Цацаров, макар и отсъствайки, е внесъл като точка предложeние да се направи същият евроанализ на съда, както на прокуратурата.

Неговото предложение е за отправяне на искане до Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК за "изготвяне на независим анализ на структурния и функционален модел на съдилищата и на действащия модел на разследване".

В 9,52 ч. - 22 минути след обявеното начало, Цачева обяви, че поради липса на кворум няма да има заседание. Следващото ще е редовно в четвъртък, 20 юли.