Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова заяви, че по-големият трудов стаж не означава задължително, че съответният работник е по-добър. Стоянова коментира предложението на работодателите класът прослужено време да отпадне при формирането на работната заплата.

"Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че ти си по-висококвалифициран и имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години. Има много случаи, в които това е обратнопропорционално. Размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда", каза Стоянова.

Според нея класът е остаряло понятие. Стоянова припомни, че при държавните служители класът вече е част от основната заплата и от това не е последва намаление на възнагражденията. Според нея така трябва да се постъпи и в частния сектор.

"Същото трябва да се направи и в Кодекса на труда, за да има равнопоставеност между начина, по които се образува заплатата на държавните служители в цялата администрация и частния сектор. Ако работникът например има заплата от 300 лева и получава 100 лева клас, той ще влезе в основната му заплата. Тя ще стане 400 лева и той няма да бъде ощетен."

Шефът на социалната комисия Хасан Адемов обаче коментира, че ако класът прослужено време отпадне и това доведе до намаление на заплатите, това ще създаде напрежение в обществото. Той допълни, че това е една вечна тема между работодатели и служители. Според Адемов тази тема се е появила изведнъж, без да е обсъждана, което според него не е най-добрият вариант.