От утре - 15 юли - три италиански изтребителя "Юрофайтър" ще охраняват въздушното ни пространство заедно с българските МиГ-29, след като днес мисията бе сертифицирана от Центъра на НАТО за съвместни военновъздушни операции. 

Церемонията за сертифицирането бе проведена днес в 3-тата авиационна база "Граф Игнатиево" с участието на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Съвместната мисия на българските и италианските изтребители ще продължи до 15 октомври. Тя е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS). 

Именно италиански изтребители "Юрофайтър Тайфун" са една от възможностите за допълване на българското ВВС, в момента на второ място след шведския "Грипен".

Днес започва и Тактическо учение с бойни стрелби за противовъздушна отбрана в Шабла. Поради това зоните, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица, се обявяват за опасни.