Не е важно какво пише в Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, тя няма да има реален ефект върху нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов на дебата в парламента днес по темата, иницииран от председателката на БСП Корнелия Нинова.

"Какво пише в Бялата книга и кой вариант не е важно днеска. То няма да стане нито един от тези варианти. Ми те хората си пишат. Има Бели книги за това, бели книги за онова.... аз не си спомням дали и ние от ГЕРБ не писахме Бяла книга в един от опозиционните мандати", отбеляза премиерът. "Бяла книга имаше и в НДСВ навремето, мисля. Тази бяла книга дава теми за размисъл. Тя няма никакъв реален ефект върху нас.

Министър-председателят първо изслуша критиките на няколко депутати от левицата. Председателят на комисията по европейските политики Кристиан Вигенин отбеляза:

"Голямото предизвикателство пред правителството и мнозинството ще е могат ли да докажат, че няма да има двойни стандарти – да се следват едни приоритети в Европа, а други или противоречащи им в България. Г-н премиер, вашият министър Павлова представи програма за европейското председателство, вземете я и разработете от нея управленска програма, каквато още не сте представили."

Драгомир Стойнев пък отбеляза, че докладът на Павлова всъщност е бил изготвен благодарение на БСП. И че трябва да мине през ресорните парламентарни комисии.

От ГЕРБ излезе Джема Грозданова и представи проекта за решение на управляващите - приема се информацията, представена от премиера, а министърът на външните работи периодично ще информира депутатите за процесите в Европейския съюз.

В изказването си Борисов подчерта още ключовата важност на кохезията за България и отбеляза: 

"Много държави, по-мощните, които се сърдят на тези, които не приемат мигранти, въпреки че взимат европейски пари, търсят да избягат от кохезията."

Според него дали ние ще сме на първа скорост, втора или друга, това зависи от нас.

"Ако ние искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на Еврозоната, бой по корупцията, всичко да правим. Ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни. Ние сега бихме ли спрели заради Македония и да кажем – докато Македония не стигне до нас, и България ще стои на това ниво и ще чака? Няма да го направим. А какво правим – казваме им: работете бързо, да ни настигнете, ще ви помогнем."

И се съгласи донякъде с тезата на БСП, че трябва официална българска позиция за Бялата книга.

"Можем да философстваме, има писмовни хора много, един вектор оттук, един вектор оттам, до септември ще имаме много вектори. Но е наистина важно да мислим нашите приоритети по какъв начин да ги промъкнем, за да се възползваме, докато България държи европредседателството", каза той.

"Пак казвам – щом държите, ще възложим един драфт, ще анализираме, ще предложим вектори, ще ги представим септември. Ще поработят хората. Те са такива взаимноизключващи се вариантите в него... Истината в тази Бяла книга е, че не трябва да допуснем Европа на две или повече скорости, и не трябва кохезията да изпадне."

И добави, че като се върне председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, ще седнат и ще обсъдят детайлите с председателката на БСП Корнелия Нинова. От зала се чу вик - "Защо Цветанов".

"Така поне знам от Цветанов, че те се погаждат повече, отколкото аз с г-жа Нинова", отбеляза премиерът.

И помоли БСП да не дразнят излишно ГЕРБ. А за депутатите си каза:

"Еми чувствителни са, ние сме демократи, интелигентна партия, като ги закачате по тези въпроси, нормално е да се дразнят."

Борисов подкрепи и тезата на депутатката от БСП Елена Йончева, че е нужно да се работи за създаване на европейска армия.

"НАТО е хубаво нещо, ние сме НАТО-вски страни, но Европа си има едно наум. Колкото повече говорим за европейските въоръжени сили, за това ние сами да имаме своята отбранителна мощ, аз мисля, че е някъде 2 години този период на обмисляне. Ще видите, после ще стане като с бежанската вълна - сега натискът е почти нулев."

В крайна сметка предложението на БСП не мина - повечето депутати от ГЕРБ се въздържаха, хората на Марешки и Обединените патриоти бяха против. Проектът за решение на ГЕРБ пък бе подкрепен от 103-ма депутати, 49 бяха "против", 36 се въздържаха и то мина, с което дебатът приключи.