Руският опозиционен лидер Алексей Навални се оплака, че съпругата му и двете му деца са следени от службите за сигурност.

В интервю за Ройтерс той заяви, че не се страхува да се изправи като кандидат-президент срещу Владимир Путин, независимо какви са рисковете.

41-годишният адвокат Навални, който организира най-големите антикремълски протести от години насам, се надява да се състезава срещу Путин на президентските избори през март 2018 г. Той смята да свика още по-големи антиправителствени демонстрации.

"Като цяло настроението ми е наистина положително, - заяви Навални. - Имам 125 000 доброволци, хората идват на демонстрациите, арестуват ги, конфискуват кампанийна литература. Но виждам, че хората ни подкрепят."

Путин, който доминира руския политически пейзаж през последните 17 години и продължава да е изключително популярен според проучванията, все още не е потвърдил дали ще се кандидатира за четвърти мандат, но се очаква да го направи и да спечели.

"Постоянно чувам, че е невъзможно да се промени каквото и да било и че ги има тези 86 на сто (които подкрепят Путин). Но аз не ги виждам тези 86 процента", казва Навални.

"В една авторитарна страна такъв брой не е реален. Ще има предизборна кампания, хората ще видят алтернатина и тези 86 процента ще се сринат.", допълва блогърът.

Предишните опозиционни кандидати трудно успяваха да изпратят посланията си в здраво контролирания медиен пейзаж, където близките до Кремъл държавни телевизии или игнорират, или очернят съперниците. Особено им е трудно в отдалечените от Москва и Санкт Петербург райони в огромната на площ Русия.

Навални, който използва интернет, за да предизвика обществения гняв срещу корупцията на официално ниво, се бори дори да бъде допуснат да участва в изборите, след като ЦИК обяви, че той е отстранен заради условна присъда за присвояване. Той твърди, че тя е политически мотивирана.

През последните месеци Навални бе арестуван два пъти заради ролята си в организирането на антиправителствени протести. Той бе напръскан в очите със зельонка - медицинки разтвор за дезинфекция на кожата. Следователи обискираха предизборния му щаб в Москва. Полицията конфискува екземпляри от вестника, издаван за кампанията му. Стотици негови поддръжници бяха арестувани на протести и предизборни прояви.

"Колко можете да се страхувате?", пита иронично Навални, чийто офис в московски бизнес център е пълен с млади хора, работещи на лаптопи, както и съратници, предаващи от малкото студио на неговия онлайн телевизионен канал.

"Стратегията на Кремъл е да предотврати нашата дейност. Единствената причина за подкрепата за Путин е, че никой друг не извършва каквато и да било друга политическа дейност", казва той.

Навални бе изправен пред съд за присвояване. Той твърди, че обвинението е политическо.

Разследванията му за разточителния начин на живот на висши правителствени чиновници разгневиха властите. Навални твърди, че сега цялото му семейство е под постоянен натиск.

Опозиционерът има 9-годишен син и 15-годишна дъщеря.

"Службите за сигурност ни следят. Те следят децата ми, жена ми и мен. Покрай нас постоянно минават коли. Дори вече не обръщам внимание на това, но Юлия (съпругата му - б.р.) е доста притеснена", казва той.

Някои опозиционни дейци напуснаха страната, след като Борис Немцов бе убит близо до стените на Кремъл през 2015 г. Петролният магнат Михаил Ходорковски бе арестуван по обвинения в измама през 2003 г., след като демонстрира политически амбиции, и хвърлен в затвора до 2013 г., когато му бе разрешено да замине зад граница.

След като известно време не виждаше с едното око заради нападението със зельонка, Навални понякога се движи с телохранител.

От ФСБ не са отговорили на молбата на Ройтерс за коментар.

Критици го смятат за пионка на Кремъл

Сред обещанията на Навални са деполитизиране на съдебната система, защита на свободните медии, насърчаване на свободна пазарна икономика, легализиране на личните огнестрелни оръжия и въвеждане на визов режим за посетители от Централна Азия и Южен Кавказ.

Той заяви пред Ройтерс, че би искал да организира "честен референдум" в Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., за да се види част от коя страна жителите му биха искали да бъде той. Според него начинът, по който Москва го превзе, е незаконен.

Той обаче каза също, че смята, че кримският проблем, влошил отношенията със Запада и довел до санкции срещу Кремъл, е изглежда "неразрешим" и би могъл да отрови отношенията за години напред.

Критици обвиняват Навални, че изповядва опасни националистически тенденции заедно с един свой съратник. Те намекват, че той е пионка на Кремъл, чиято цел е да създаде илюзията за политическа конкуренция.

Блогърът твърди, че няма време за такива "смешни" теории на конспирацията и че имиграционната му политика е в съзвучие с "нормалната" европейска практика.

Облечен с дънки и бяла фланелка, Навални казва, че е убеден, че властите ще отстъпят и ще му позволят да участва в изборите идната година.

"Нямам съмнение, че ще участвам в изборите и че ще постигнем нашата цел", уверява той.

Проучване, направено по-рано тази година, му даде подкрепа от 1 процент. Навални обаче изтъква системата за избирането на московски кмет през 2013 г., когато той тръгна от ниски проценти, за да стане втори с почти една трета от гласовете.

Навални изтъква, че използва 125 000 доброволци и 60 предизборни щаба в цяла Русия за кампанията, целяща да принуди властите да му позволят да се кандидатира.

Той казва, че ако го спрат от изборите, вотът няма да може да бъде смятан за честен. И смята да разположи цяла армия от доброволци като наблюдатели, за да гарантира прозрачността на вота.

Висшите руски чиновници, включително самият президент Путин внимават никога да не споменават името на Навални публично, дори когато им задават директни въпроси за него.

Попитан на срещата на Г-20 в Хамбург защо отказва да произнесе публично името на Навални, Путин заяви, че не е заинтересован от диалог с хора, които рекламират себе си. И отново не спомена името на опозиционера.

"Разбирам много добре правилата на политическите игри и това, което те (в Кремъл) и аз правим, - заяви Навални. - Водим истинска кампания, каквато никой друг не води. Променяме политическия пейзаж."