Граждани от Европейския съюз ще могат да купуват земеделска земя у нас. Това предвижда законопроект на Министерството за земеделието и храните, публикуван за обществено обсъждане. 

Целият текст може да видите тук:

В него се предлага фирми и граждани от ЕС да могат да придобиват безпрепятствено ниви, ливади и градини в България.

Ако решението бъде прието и от парламента, и физически лица и фирми ще могат да реализират инвестиционните си намерения за наши земеделски земи, без да е необходимо да са пребивавали или да са били установени в България повече от 5 години. 

Това беше изискването досега. 

Заради промяната в режима трябва да се направи и корекция в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Срокът за предложения е до 13 август. 

Условието за "уседналост" бе вкарано в закона през 2014 г., когато изтече мораториумът за придобиване на земя от чужденци. 

Още в края на 2013 г. ЕК предупреди, че ако България не вдигне забраната за кандидат-купувачи от ЕС, както е предвидено в договора й за членство в ЕС, ще предизвика наказателна процедура.

През 2016 г. Брюксел даде ултиматум на страната ни да престане да третира по различен начин гражданите на ЕС, като ги дели на местни и чужденци, и да се премахне изискването за уседналост, иначе отива на съд.

От мотивите става ясно, че целта на проекта, лансиран сега от министър Румен Порожанов, е да измъкне България от наказателната процедура.

Унгария, Латвия, Литва и Словакия, които са въвели подобни на нашите ограничения за покупка на земя от фирми и граждани от други страни от ЕС, също са заплашени от предаване на съд и глоби.

Според Брюксел всички тези държави погазват един от основните принципи на ЕС - за свободното движение на капитали.

През 2014 г. БСП и "Атака" с общи сили прокараха условието купувачът - физическо или юридическо лице, да е пребивавал поне 5 години в България. Те дори настояваха пълният мораториум за продажба на ниви на чужденци да остане поне до 2020 г.