Държавният департамент на САЩ ще изисква от всички страни да предоставят подробни данни за кандидатите за американска виза, съобщава "Ройтерс". Според доклад, достъпен на сайта на агенцията, страните, които не изпълнят изискванията, определени в него в рамките на 50 дни, може да бъдат изправени пред санкции от страна на САЩ.

"За пръв път американското правителство определя стандарти за информацията, която се изисква от всички страни за проверка на потенциални имигранти и посетители", се казва в документа.

Докладът, изпратен на американските дипломатически представителства, преразглежда процедурите за проверка на кандидатите за американска виза в съгласие с новите правила за влизане в САЩ, наложени от президента Доналд Тръмп, твърди "Ройтерс". Според държавни служители голяма част от изискваната информация и сега се споделя от много страни. Джон Сандуег, бивш служител на Отдела за вътрешна сигурност, коментира, че някои държави могат да повдигнат въпроса за защитата на личните данни, ако Вашингтон иска допълнителна информация, различна от тази, която вече се предоставя.

За разлика от ограниченията за влизане в САЩ, наложени от Тръмп за гражданите на шест мюсюлмански страни и засега изпълняващи се, докато съдът не се произнесе по същество за законността им, новите правила се отнасят за "всички 191 страни".

Според документите, публикувани от "Ройтерс", някои от изискванията към държавите  са:

  • Осигуряване на информация за граждани, за които има основание да бъдат смятани за терористи, както и информация за криминални досиета
  • Осигуряване на "всякаква друга допълнителна информация", поискана от Вашингтон за кандидатите за американска виза, включително биометрични и биографични данни
  • Издаване на електронни паспорти
  • Докладване на изгубени или откраднати паспорти на Интерпол

Документът предлага въпроси, на които да отговорят страните, които не са членове на Програмата за премахване на визите. В нея членуват страни като Великобритания, Австрия, Словакия, Литва, но не и България, а информацията за тях периодично се проверява от САЩ.

Сред въпросите са такива за издаваните паспорти, споделяната информация за тероризма и заплахите за обществената сигурност с Интерпол и обмена на информация със САЩ.

На базата на отговорите на тези въпроси ще бъде определяно дали страните отговарят на определените стандарти. Ако не изпълняват изискванията или не предложат план за осигуряването на изискваните данни, страните са заплашени от санкции, включително забрана някои техни граждани да влизат в САЩ, се казва в доклада.

"Нашата цел не е да наложим ограничения върху имиграцията, вкключително визите, за граждани на която и да е страна. Стандартите са създадени, за да намалят риска, а потенциален неуспех би могъл да доведе до мерки за сигурност от правителството на САЩ, включително президентска заповед за забрана за влизане на някои категории чуждестранни граждани от страни, които не изпълняват изискванията", се казва в документа.

САЩ ще си сътрудничат с чужестранните власти, за да определят дали отговарят на стандартите и ако не, да предложат план за изпълнението им.

Докладът уточнява и рисковите фактори, които САЩ ще вземат предвид при оценката на дадена страна. Някои от тях са спорни и би било трудно да се докажат, например гарантирането, че "не са и няма опасност да станат сигурно място за терористи", коментира "Ройтерс".

Новите изисквания са част от стъпките на администрацията на Тръмп, които според Белия дом трябва да ограничат терористичните заплахи.

По предварителни оценки някои страни не изпълняват заложените стандарти, а други са "в риск" да не ги изпълнят. Имената на тези държави са изброени в отделен класифициран документ.

Леон Родригез, бивш директор на имиграционните власти в САЩ, смята, че за страните няма да има реални последствия до излизането на резултатите от проучването дали изпълняват изискванията. 

"Смятам, че повече притеснение ни очаква, след като започнат да вземат решенията", казва той и коментира, че забавянията в издаване на визи могат да навредят на "бизнеса и частните пътувания".

Държавният департамент отказва да коментира данните и заявява пред "Ройтерс", че няма да дискутира вътрешни комуникации.

"Процедурите американското правителство за проверка на посетителите ннепрекъснато се преразглеждат и прецизират, за да се подобри сигурността и да се идентифицира по-ефективно лица, които биха могли да представляват заплаха за САЩ", коментира анонимен служител на Държавния департамент пред "Ройтерс".