Забрана на движението на автомобили и премахването на „Маймунарника“ предвижда подробният устройствен парк за Борисовата градина, представен в четвъртък. Автори на проекта са студио „Ковачев архитекти“, които възнамеряват да отстранят всякакви рекламни и преместваеми обекти в парка, както и заведенията при езерото „Ариана“, пише „Дневник“.

Четири паркинга за коли ще бъдат изградени в периферията на Борисовата. Конната база пък ще бъде преместена в по-вътрешна част на парка, тъй като според проектантите в момента спира влизането в градината, а и се ползва от много малко хора.

Премахването на „Маймунарника“, култова лятна сцена за София, изглежда като централна част в идейния проект. На негово място се предвижда изграждането на „три дансинга, където най-много да се сервира бира“, предава още изданието.

Ще изчезнат и заведенията по езерото „Ариана“ – а на тяхно място се предвижда да се възстанови старата столична бирария, за която проектантите твърдят, че са събрали достатъчно архивни снимки и документи.

Никакви автомобили няма да се движат по алеите на Борисовата, като ще бъдат ограничавани от бариери и подвижни стълбове. Допускани ще бъдат само линейки, полицейски и пожарни коли, както и автобуси на футболни клубове.

Площад Славейков