Парадът на прочутия в цял свят булевард "Шан-з-Елизе" в Париж тази година мина под знака на френско-американската дружба. Едва ли не (само)изолиран от целия свят, но приятел на Франция, президентът Доналд Тръмп бе личен гост на френския президент за честванията от падането на Бастилията на 14 юли - Националният празник на Франция.

Тази година бе отбелязано и 100 години от влизането на Щатите в Първата световна война. Под бурните аплодисменти на Доналд и Мелания парадът бе открит от части на американските ВВС, придружени от полет на два щатски изтребителя Ф-22 "невидими" в небето над Париж. За първи път от 1989 година, когато на тържествата бе президентът Джорд Буш старши, сега на специално издигнатата трибуна на площад "Конкорд" точно срещу булеварда застана и Тръмп.

Парадът бе организиран на фона на напрежение между френския президент и висши военни, които изразиха несъгласието си с бюджетните съкращения в областта на отбраната. Днес, когато Макрон направи преглед на военнослужещите преди началото на парада, той бе придружаван от генерал Пиер дьо Вилие (до президента на снимката), началник на Генералния щаб на френските въоръжени сили, но атмосферата между двамата бе ледена. Генералът се разбунтува неотдавна пред френските депутати заради намаляването на средствата за въоръжените сили, но президентът остро го постави на мястото му. В обръщение пред френски военни Макрон заяви, че не е достойно някои дебати да се излагат на показ пред обществеността, и припомни на военнослужещите, че трябва да бъдат водени от чувството за дълг и за сдържаност.

"Самистите", както наричат американските бойци от нарицателното "Чичо Сам", набиваха крак от Триумфалната арка чак до "Конкорд", където ги приветства техният главнокомандващ Доналд Тръмп, съпругата му Мелания, Еманюел Макрон и първата дама на Франция Брижит.

Брижит Макрон с френската актриса Лени Рено.

Повече от 3 700 войници, 211 бойни машини, 241 коня, 63 самолета и 29 хеликоптера участваха в пищния парад на най-красивия булевард в света.

Президентът Макрон произнесе кратко слово преди да открие парада.

"Франция е намерила сигурни съюзници в историята си, които са й се притичали на помощ и САЩ са едни от тях. Затова никога нищо няма да ни раздели", отбеляза той, изправен до американския лидер Доналд Тръмп. Макрон благодари за подкрепата на американската армия, оказана на французите преди един век.

"Великолепен", така президентът на САЩ определи в туитър военния парад. Той посочи, че за него е било голяма чест да представлява страната си на тържествата в Париж. 

По-късно двамата с Мелания отлетяха за САЩ.

Еманюел и Мелания се разделиха с целувка.