Директорът на столичната Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и бивш футболен съдия Антон Генов е обвинен за престъпление по служба и принуда, съобщиха от специалното звено "Антикорупция" към прокуратурата.

Според обвинението, през октомври 2016 г. Генов разпоредил да бъде извършена проверка на складовете на дружество в Нови Искър, което изкупува отработена мазнина от заведенията и я продава за производство на биогориво. Директорът дал заповед и имуществото да бъде иззето. Това не е от компетентността на ОДБХ-София, обясняват от прокуратурата, тъй като става дума за отпадък, не за храни, така че Генов е превишил властта си.

В хода на досъдебното производство било установено също, че целта на Генов е да осигури облаги за друго дружество, което изкупувало отработена мазнина, в което работел синът му. Служителите на ОДБХ-София иззели 8180 литра мазнина и 39 неупотребявани бидона от първото дружество, натоварили ги на колите на фирмата, в която работи синът на Генов, и те били извозени в неизвестна посока.

Генов се опитал да направи същото и с друга фирма в същия бизнес месец по-късно, но те подали сигнал до централната Българска агенция за безопазност на храните, и така блокирали изземването на складовите си наличности.

Прокуратурата установила и опит за принуда срещу управител на дружество с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на столицата от страна на Генов, също през октомври 2016 г. - отново фирма, която се занимава с изкупуване и реализиране на отработена мазнина и съответно е конкурент на компанията, в която работи синът му.

В момента бившият футболен съдия е с мярка за неотклонение - гаранция в размер 5000 лв, наложено му е забрана да напуска страната. Пред в. "Труд" Генов твърди, че е действал в рамките на закона.