Европейският съюз потвърди подкрепата си за конституционната власт в Турция и за пореден път осъди опита за преврат в декларация по случай изтеклата една година от него днес.

Документът от името на върховната представителка по външната политика и сигурността Федерика Могерини и на комисаря по преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хаан обаче не осъжда изрично репресиите срещу опозицията и медиите след неуспелия пуч от 15 юли 2016 г.

Вместо това той само припомня, че спазването на демократичните принципи, върховенството на закона и основните права са задължителни за държавите-кандидатки за членство, каквато е Турция.

"Една година по-късно ЕС потвърждава осъждането на опита за преврат, както той направи още в първите часове на тази драматична нощ та 15 юли 2016 г., и припомня пълната си подкрепа за демократично избраните институции на страната", се казва в декларацията. 

"ЕС е солидарен с Турция и с целия турски народ", декларират Могерини и Хаан за страната дълбоко разделена между привърженици и опоненти на президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Спазването на човешките права, основните свободи и на върховенството на закона са съществени принципи на Европейския съюз", се казва още в декларацията. "Те въплъщават както основите на нашите отношения, така и аспирациите на народа на Турция и на ЕС".

"Като ключов партньор и страна-кандидатка и като член на Съвета на Европа Турция се е подписала под тези принципи", припомнят Могерини и Хаан. "Турция има правото да изправи индивидуалните извършители на този опит за преврат пред правосъдието в строго съответствие със върховенството на закона и независимостта на правосъдието".

Декларацията изразява волята на ЕС да продължи да работи заедно с "икономически жизнена и демократична Турция" и съобщава, че следващият кръг от диалога между ЕС и нея е насрочен за 25 юли.

Докато Европейският парламент вече два пъти призова ЕС да замрази присъединителните преговори с Турция, държавите-членки и Европейската комисия държат диалога с Анкара да продължи.

ЕС разчита Турция да продължи да прилага съвместната им декларация от март 2016 г., по силата на която тя спира нелегалната миграция към Европа срещу финансова помощ, ангажимент за ускоряване на преговорите за членство и безвизов режим, когато страната изпълни условията за него.