Роджър Федерер - Марин Чилич е финалът тази година на тенис турнира от Големия шлем "Уимбълдън". Маестро Федерер е на 11-ия си финал, като има 8 титли и общо 18 в Гранд слам.

Швейцарецът още не е загубил сет. Снощи той получи най-сериозен отпор досега - от Томаш Бердих, 7:6(4), 7:6(4), 6:4, който единствен успя да задържи Роджър на корта повече от два часа. Но това беше всичко, което успя да направи.

"Чувствам се привилегирован да бъда на още един финал, рече Федерер, който тази година спечели титлата в Австралия. - Имах удоволствието още веднъж да играя на централния корт. Не мога да повярвам, че това е истина отново. Щастлив съм, че ще имам ден почивка, за да осъзная какво направих дотук. Чилич е прекрасно момче и аз очаквам труден мач срещу него. Изиграхме страхотен двубой през миналата година. Надявам се да не във форма в неделя."

По-рано Чилич, който в седем мача само веднъж е побеждавал Федерер - с 3:0 на US Open през 2014 г., спря американеца Сам Куери с 3:1 (6:7(6), 6:4, 7:6(3), 7:5).

Това е втори финал в шлема за Чилич след въпросното му паметно участие на Откритото първенство на САЩ, когато грабна титлата с победа над Кей Нишикори на финала.

„Чувството е невероятно, коментира Чилич. - От самото начало на турнира играех много добре, чувствах отлично ударите си. На полуфинала мисля, че и двамата показахме добро ниво. Първият сет беше равностоен, имах своите шансове да го спечеля, но загубих. С течение на двубоя все по-добре почнах да разузнавам неговите сервиси и да връщам повече и по-добре топката. Куери успя да влезе в комфортната си зона, показа тенис на много високо ниво. Имаше няколко ключови моменти, в които късметът беше с мен.”