Точно година след неуспешния опит за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган властта в южната ни съседка уволни още 7000 държавни сружители. Уволненията са предимно за полицаи, учени, общественици, съобщават световните медии.

На базата на указа за специалните правомощия на правоохранителните органи по време на извънредно положение са отстранени от работа 2303 полицаи, 302 представители на академичните среди от университети в цяла Турция. Засегнати от новата чистка са и 342 офицери и войници от резерва.
 

Година след опита за преврат, който беше потушен с цената на около 250 жертви, броят на уволнените държавни служители в Турция вече е около 150 000 души. В арестите са около 55 000 от тях. 

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви вчера в навечерието на годишнината, че въведеното извънредно положение в страната, което изтича на 19 юли, ще бъде удължено. Кога ще бъде отменено - не е ясно.

Днес в цяла Турция са планирани събития за отбелязване на потушаването на опита за преврат срещу Ердоган.

 
Сред планираните прояви са тържествена възстановка на потушаването на преврата, еднодневно "демократично бдение" с участието на Реджеп Ердоган, извънредно заседание па парламента. Правителството обяви, че на 15 юли интернетът в страната ще бъде безплатен. Денят 15 юли вече бе обявен за Ден на демокрацията и националното единство със специален закон.