„На 15 юли 2016 година народът на Турция бе свидетел на опит за преврат, който отне живота на стотици невинни граждани и остави повече от 2000 души ранени. Година по-късно ЕС потвърждава своето осъждане на опита за преврат, както направи и в първите часове на тази драматична нощ, както и подкрепата си към демократично избраните институции в страната. ЕС стои солидарна до Турция и турския народ“.

Това пише в общо изявление на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисаря по политиката на добросъседство и разрушаване Йоханес Хан, изпратено по повод годишнината от опита за преврат с южната ни съседка срещу властта на президента Реджеп Ердоган. Документът е цитиран от турския вестник "Хюриет".

ЕС изразява и волята си да сътрудничи със „стабилна, икономически процъфтяваща и демократична Турция“, припомняйки, че "уважаването на човешките права, основните свободи и върховенството на закона са основни принципи на ЕС" и Турция като партньор следва да ги подкрепя.

По-рано "Хюриет" цитира и президента Реджеп Ердоган, който заявява:

"Опитът за преврат, който уби 250 души, е смъртоносно посегателство върху човешките права и Турция заслужава Нобелова награда да мир за предотвратяването на кървавия преврат със съпротивата на турските граждани". 

Според изследване, поръчано от управляващата партия на Ердоган - Партия на справедливостта и развитието, около 47,5% от "мъчениците" по време на атаката срещу властта в Турция са били застреляни, а 21% са били убити в експлозии от бомби, пуснати от самолет, 9% - от танкове, а 6 % са загинали при обстрелване от хеликоптер. Президентът припомни, че в нощта на опита за преврат са убити 35 участници в заговора, но това е станало по време на сблъсъците.

“Ако Турция не беше държава на правовия ред и закона, десетки хиляди заговорници биха били в обичайни в такива сручаи масови гробове, а не в затворите", казва още Ердоган, циниран от "Хюриет".

Според президента Турция е "по-развита от някои европейски страни по отношение на човешките права". Но не дава примери кои общества има наблюдения. По думите му, цитирани в турския вестник, никой не може да отрече, че страната е по-развита в демократично отношение в сравнение с периода преди 15 години и "дори по-развита от западните страни".