„Потърси Господ и ще го намериш“ - под това мото в Германия вече от десетилетия се полагат грижи за тези, които имат нужда да поспрат за малко и да се откъснат от вихреното движение и стреса, да се насладят на минутката вглъбяване и близост с Господа, от който имат нужда. В името на тази цел се работи методично – църквите по германските аутобани са десетки, а строителството им продължава, подтикнато от очевидната необходимост да се осигури кът на спокойствие за тези, които препускат непрестанно.

Църквите по аутобаните подканват към отдих, размисъл и молитва. Дават възможност да заредиш душата си за по-нататъшното пътуване и да продължиш по-спокойно, по-сдържано и по-уверено, т.е. посещението на една такава църква е и гаранция за увеличаването на сигурността на движението. Германските църкви по аутобаните ви канят най-сърдечно - гласи призивът, отправен от сайта на църквите (вече никой не може без сайт) и хората се отзовават.

На най-неочаквано място (защото не всички от храмовете са с най-централни позиции) можеш край олтара да се натъкнеш на спрял за кратко човек, който пали свещичката си и после вписва в специално поставената книга обръщението си към Онзи, който е навсякъде, включително край аутобаните.

Има и възможност за получаването на моментална благословия – ако се изпрати SMS на един определен номер, минути по-късно на пътуващите се изпращат няколко добри думи, които със сигурност правят задачата им по-лека и по-спокойна.

Храмът „Меденбах“ на един от най-оживените германски аутобани А32.3.

Съществуват изчисления, съгласно които към 1 милион души посещават годишно храмовете покрай магистралите. Те ценят най-вече спокойствието и анонимността – вписват размислите си в оставените за тази цел книги, палят свещ и предоставят някое малко дарение, важно за оцеляването и издръжката на тези своеобразни църкви.

И тъй като става дума за Германия, и за крайпътните храмове са в сила строго определени правила: те трябва да са разположени в близост до крайпътно заведение, наоколо да има достатъчно места за паркиране, както и съответните санитарни съоръжения, да са надлежно обозначени с табели, да са отдалечени поне на 80 км една от друга. Задължително е и получаването на разрешение от Министерството на транспорта, а тъй като се предполага отбиването и на водачи на тежкотоварни камиони, не се препоръчва издигането на такива храмове в рамките на населени места.

Крайпътните храмове са надлежно обозначени.

Църквите трябва да бъдат и достатъчно големи, за да посрещнат цяла туристическа група, ако до тях спре пътнически автобус. Работното време е от 8,00 до 20,00 часа, като периодично се организират и служби – например тази неделя има служба специално за мотоциклетисти в църквата на аутобан А5 край Баден-Баден. В поканата е отбелязано, че на дошлите ще бъдат предложени закуски и напитки. А службата ще се осъществи независимо дали времето е хубаво или не.

В църквите край аутобаните отбиващите се прекарват средно десетина минути

Преди 60 години се слага началото на този чисто германски феномен – с малки изключения подобни „екстри“ край аутобаните не могат да се срещнат в нито една друга държава. А в Германия са вече към 50 – финансирани предимно по линия на частни иницативи. В зависимост от инициатора на строежа, църквите са католически или протестантски – но повечето посрещат охотно всички, без оглед на вероизповеданието.

„За мен църквата винаги е един вид котва, от която мога да почерпя сили. И това тук е котвата ми на аутобана – място за размисъл, за християнско смирение“, пише в една от книгите, оставени за ползване от посетителите.

„Искам да благодаря, че досега пътуването минава успешно“, гласят най-често срещаните коментари, което иде да покаже, че храмовете край аутобаните пълноценно се справят с мисията си.