Един от приоритетите на новия български еврокомисар Мария Габриел ще е започване на разговори в ЕС за евтини телефонни разговори чрез мобилните оператори не само в рамките на ЕС, но и в страните от Западните Балкани. Това обяви самата тя в интервю за "Дарищ". 

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество обаче предупреди, че отпадането на роуминга в ЕС е отнело 10 години. Така че не очаква поевтиняването на разговорите с останалите страни от Балканите да бъде факт много скоро.

 
Габриел добави, че започват проверки от европейските институции дали мобилните оператори спазват новите правила при отпаднал роуминг, когато става дума за ползване на мобилен интернет. Причината е, че има множество сигнали за нарушения.
 
Попитана как ще се реализира идеята в ЕС за безплатен достъп до глобалната мрежа на публични места, еврокомисарят от България обяви, че има еврофинансиране от 120 млн. евро за целта. Парите ще бъдат предназначени приоритетно към общините. Местните власти ще могат да кандидатстват, като целта е това да се прави с възможно най-опростен формуляр. Габриел уточни, че първият, поискал от парите, пръв ще получи финансиране и призова общините в България да са активни.

По думите на Габриел "властите трябва да имат достъп до данни в социалните мрежи, но при много ясни правила и конфиденциалност на процеса".

"Личните данни трябва да бъдат защитени и всеки гражданин трябва да знае, че има контрол над личното си устройство, заяви тя.