Продълговата неолитна могила с погребения е открита недалеч от древния култов комплекс Стоунхендж и Ейвбъри. Възможно е в нея да са погребани строителите на гигантския мегалитен кръг – или пък техните религиозни противници, убити при унищожаването на по-малкия каменен кръг на няколко мили оттам.

Полевата археологическа школа на Редингския университет и местни доброволци са изследвали мястото на продълговата неолитна могила в местността Кетс Брейн (буквално – „Котешки мозък“).

Могилата е с около хиляда години по-стара от близкия, по-малък каменен кръг Мардън Хендж, който е бил частично разрушен при издигането на по-известния паметник. В могилата са погребани останките на местни жители от епохата на издигане на Стоунхендж. Съоръжението е било забелязано за първи път от въздуха, по време на процеса на заснемане на хълмовите укрепления от неолита през последните няколко години.

Продълговатите погребални могили от епохата на неолитната британска култура са слабо изследвани и сегашното откритие ще позволи на учените нови наблюдения върху вярванията и религиозната практика на тогавашните обитатели на Острова.

Могилата ще бъде запазена и отворена за публичен достъп.

Площад Славейков.