Египтянинът, обвинен за убийството на две жени при нападение с нож в курортния град Хургада на Червено море е свързан с "Ислямска държава". Това съобщиха "Тайм", ДПА и германският "Франкфурте алгемайне цайтунг", позовайки се на източници от египетските сили за сигурност. 

Днес Берлин потвърди, че убитите жени са германски гражданки (макар че вчера бе съобщено, че са украинки). Те обаче не са били туристки, каквито бяха първоначалните данни, а ог години живеят в Египет. 

Нападателят, идентифициран като Абдел-Рахман Шаабан, е 27-годишен студент от провинция Кафр ал Шейх в делтата на Нил, съобщи частния вестник "Ал Масри ал Юм". Според публикацията младият мъж е с чисто криминално досие и добра репутация в населеното място, откъдето е. Той е арестуван.

Властите смятат, че нападателят е поддържал връзка с терористите от Даеш чрез интернет и е получил задача да нападне чуждестранни туристи на плажовете в Хургада.

До момента обаче от "Даеш" не са поели отговорност за случая. При атаката бяха ранени още четири жени - две арменки, чехкиня и рускиня. 

Ножът, с който е бил въоръжен мъжът, както и мобилният му телефон са били намерени от полицията след ареста му и са приложени като доказателства при разследването.