Част от критериите, които носят точки за прием на деца в първи клас в столичните училища бяха отменени от Софийския административен съд. Жалбата е от родители, но и прокуратурата води дело срещу Столичната община заради наредбата за прием на първолаци.

Магистратите отмениха изискването постоянният и настоящият адрес на родителя да съвпадат и местоживеенето да е в района на избраното училище, което даваше повече точки за класирането. Съдът отмени и критерия, по който предимство за записване в определено училище получаваха децата, чиито родител работи в близост. 

Административният съд в столицата смята още, че т.нар. "социални" критерии, записани в Наредбата за прием на първокласници в София, също трябва да бъдат премахнати. Те гласяха, че деца с починал родител, от многодетни семейства или отгреждани в приемни семейства имат предимство при записването в първи клас.

От Столичната община обаче ще обжалват решението на Софийския административен съд пред Върховния административен съд. Директорката на образователната дирекция в кметството в София Мария Минчева пък съобщи пред БНТ, че се обмислят и "контрамерки" за селектиране на децата за първи клас в училищата, в случай, че и втората съдебна инстанция не приеме критериите за адрес и месторабота на родителите.

Кметството в София и Министерството на образованието вече разработвали нови текстове в нормативната уредба, с които например да се въведе т.нар. "уседналост" за родитетите, които имат първокласници, чийто прием предстои. Това значи, че семействата и настойниците на малчуганите няма да имат право да сменят адресната си регистрация определен период от време преди и по време на месеците за кандидатстване в първи клас.

По думите на Минчева подобни "масови" смени на адреси преди кампанията за записване на първолаците, с цел получаване на допълнителни точки, било наблюдавано тази година. Тя каза още, че "социалните" критерии, които дават предимство на определени деца са били одобрявани от повечето родители, но ако съдът постанови окончателно отмяната им, общината ще се съобрази.