Милиони турски граждани отбелязват годишнината от неуспешния преврат на 15 юли 2016 г. тази вечер. Точно преди година опитът за сваляне на президента Реджеп Ердоган от военните се провали.

На препълнения с хора „Мост на мъчениците от 15 юли“ Ердоган заяви, че турските граждани са победили войниците на преврата, благодарение на вярата си, предава "Хюриет", цитиран от "Фокус".

„Имаха ли нашите граждани оръжия в ръцете си? „Точно както и днес, те имаха единствено знамена в ръцете си. Но имаха по-силно оръжие. Вярата си“, заяви президентът на Турция, който вървеше към моста от  резиденцията си в Истанбул. С него бяха семействата на жертвите на преврата - 250 души.

Ергоган нарече участниците в преврата „невярващи“. 

Преди речта на държавния глава пред множеството в Истанбул бе открит паметник в памет на 250-те загинали по време на опита за преврат.
Министър-председателят Бинали Йълдъръм пое към моста от Ченгелкьой – истанбулският квартал, където войници убиха 17 граждани преди година.

„Няма да забравим, и няма да позволим на никой да забрави за 15 юли. Хората все още са гневни. Борбата ще продължи, докато не остане нито един член на ФЕТО“, каза Йълдъръм, визирайки организацията на живеещия в изгнание в САЩ организация на проповедника Фетхуллах Гюлен. Турция иска есктрадирането му, тъй като смята формацията му за терористична организация, а самия него - за мозък на опита за преврат.

Улиците на Истанбул в събота бяха изпълнени със скандиращи хора, призоваващи за смъртни присъди на участниците в преврата. По случай годишнината бе концерт в памет на жертвите на преврата от военен оркестър, свирещ османски бойни маршове.

Самият Ердоган по време на речта си отново декларира, че ако парламентът предложи и приеме закон за връщане на екзекуциите, той ще го подпише. И добави, цитиран от АФП:

„Първо ще отрежем главите на тези предатели“, визирайки участниците в опита за преврат. 

 
По-рано Ердоган и съпругата му, премиерът Бинали Йълдъръм и други видни представители на властта и политиката в Турция се помолиха в джамия по случай важния ден. Президентът говори и пред турския парламент.

Целият ден бе изпълнен със събития - Ердоган говори пред турския парламент, а ЕС изпрати писмо, в което изразява солидарността си с Турция.

Ердоган приветства и военните в деня на годишнината опита за преврат.

Турският президент Ердоган разкритикува и главния опозиционен лидер от Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу за изказването му, че събитията са били „контролиран преврат“. Според турския президент такива изказвания са обида към загиналите.

Самата опозиция и преди година, и сега осъди опита за преврат. Въпреки това отношенията между Ердоган и партията му и последователите на Кемал Ататюрк са във все по-обтегнати отношения.