Джеймс Коми, който през май бе уволнен от поста директор на ФБР от президента Доналд Тръмп, пише книга за кариерата си като държавен служтел, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Там ще бъде отбелязан и краткият му период като част от администрацията на Тръмп.

През последните дни Коми провежда срещи с редактори и издатели в Ню Йорк. Негови агенти са Кийт Ърбан и Мат Латимър от литературната агенция "Джейвлин". Очаква се за книгата да има наддаване в края на идната седмица. Към нея има интерес от всички големи издателства, твърди Латимър.

Книгата няма да съдържа обичайните мемоари. В нея ще бъдат описани принципите, от които се е ръководил Коми в най-трудните моменти на водените от него разследвания. Сред тях е това за личния имейл сървър на бившия държавен секретар Хилъри Клинтън и сблъсъкът му с Тръмп заради оглавяваното от ФБР разследване на руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Коми попадна съвсем неочаквано в светлината на прожекторите през последните месеци. Когато бе уволнен през май, той бе изкарал 4 години от 10-годишния си мандат начело на ФБР. Коми не си отиде тихомълком, а огласи съдържанието на докладните за разговорите му с Тръмп. Сред тях е и разговор, в който уволненият шеф на ФБР твърди, че президентът е искал от него да прекрати федералното разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Почти веднага след уволненето на Коми агенти и издатели пуснаха слуха, че той иска да пише книга. А някои медии съобщиха, че той може да спечели от това 8-цифрен хонорар, т.е. най-малко 10 милиона долара.

Твърди се, че в началото Коми не бързал да отговори на отправените към него оферти. След това обаче той решил, че трябва да разкаже нещо за трудните моменти в кариерата си.

Коми участва в редица важни разследвания през години, в които бе на служба в Министерството на правосъдието. През 2004 г., когато бе зам. главен прокурор, той бе на нож с чиновници от администрацията на Джордж Буш-младши, след като отказа да потвърди законността на програмата за вътрешно наблюдение на Агенцията за национална сигурност (АНС). Като нюйоркски прокурор Коми погна бизнесдамата Марта Стюарт, която излъга за дейността си на борсата.

Той изигра и ключова роля в президентските избори. През октомври 2016 г. той сериозно накърни репутацията на Хилъри Клинтън, като обяви, че ФБР разследва новооткрити писма от личния й имейл.

Най-интересно за читателите обаче ще бъде да прочетат разказа на Джеймс Коми за времето му като директор на ФБР при Тръмп и ролята му в продължаващото и днес разследване за сговор между хора на президента и руски чиновници. Когато уволни Коми през май, Тръмп заяви, че го е направил заради начина, по който шефът на ФБР е водел разследването. След това то бе поето от специалния прокурор Робърт Мълър - също бивш директор на ФБР.

Книгата на Коми ще мине през стандартните юридически и правителствени проверки, за да бъде гарантирано, че няма да разкрива класифицирана информация. Тя обаче може да съдържа някои неразкрити досега подробности за отношенията на автора й с Тръмп. В крайна сметка Джеймс Коми е известен с това, че старателно си води записки, отбелязва "Ню Йорк таймс".